Hlavní obsah

Trump: Kim je tlustý, já jsem dobrý smírce a s Putinem si rozumíme

– Washington

Americký prezident závěrem své cesty po pěti zemích Asie rozvedl své názory na řadu témat. Podotkl, že severokorejský vůdce Kim Čong-un je malý a tlustý, a nabídl se jako prostředník ve sporech o Jihočínské moře. Také se znovu vyslovil pro uvolnění protiruských sankcí. Dodal, že si s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ve Vietnamu rozuměli, ale také, že věří americkým tajným službám.

Foto: Minh Hoang, ČTK/AP

Prezident Spojených států Donald Trump při odletu z Vietnamu.

Článek

„Proč mě Kim Čong-un uráží a říká o mně, že jsem starý, když já bych o něm NIKDY neřekl, že je malý a tlustý?“ otázal se americký prezident na sociální síti. Pak dodal: „Nu, co. Tolik se snažím být jeho přítelem - a možná se to jednou stane“. Podle ČTK byla tato Trumpova poznámka sarkastická. Prezident USA nicméně opakovaně nabízel Kimovi smír a jednání.

Severní Korea byla jedním ze stěžejních bodů Trumpovy cesty do Japonska, Jižní Koreje, Číny, Vietnamu a na Filipíny. Americký prezident na půdě jihokorejského parlamentu znovu vyzval Severní Koreu k jednání o zastavení jejího zbrojního a jaderného programu. Trump opakuje, že míra strategické trpělivosti USA je přetekla, a Washington je připraven zasáhnout i silou. [celá zpráva]

Severní Korea jeho vystoupení v Soulu nazvala „lehkomyslnými poznámkami starého blázna“, které Pchjongjang „nezastaví“.

Jsem dobrý prostředník

Prezident Trump se současně nabízí jako prostředník a smírce ve sporech asijských zemí o Jihočínské moře. Na schůzce s vietnamským protějškem Tran Dai Quangem v Hanoji prohlásil: „Pokud bych mohl sloužit jako prostředník, dejte mi vědět... Jsem velmi dobrý zprostředkovatel“.

Části Jihočínského moře si nárokují Čína, Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan i Vietnam.

Čína tam v posledních letech buduje umělé ostrovy navršením písku u korálových ostrovů. Zřizuje na nich také infrastrukturu - ranveje až o délce tří kilometrů vhodné i pro vojenské účely, přístavy, majáky, radarové stanice, ubytovací zařízení a další prvky.

S Putinem si rozumí, tajným službám věří

Donald Trump se také v souvislosti se svým setkáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na okraj summitu ve Vietnamu znovu rozhovořil na téma protiruských sankcí uvalených Západem po anexi Krymu a kvůli válce na Donbasu. Trump se jako už dříve vyslovil pro to, aby byly sankce uvolněny, ne-li zrušeny.

„Na Rusko byly uvaleny velmi přísné sankce", ale "teď je čas začít zacelovat rány světa, který je otřesený a zničený,“ řekl.

Dodal, že jeho setkání s Putinem byla plodná. Poznamenal, že s prezidentem Ruské federace je schopen nalézt společnou řeč, protože mezi nimi je dobrá „chemie“, kterou jeho předchůdce Baracka Obama postrádal.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin v Hanoji

Putin Trumpa ujišťoval, že se Rusko nevměšovalo do prezidentských voleb v USA, což vyšetřují americké tajné služby. „Řekl, že se v žádném případě do našich voleb nevměšoval,“ prohlásil Trump. Když se pak ozvali kritici s tím, že Trump lehce přejímá slova cizího státníka v tak závažné věci, na Putinovu adresu dodal: „Věří, čemu věří“. „A co se týče toho, čemu věřím nebo nevěřím já, tak stojím za našimi tajnými službami, věřím našim tajným službám,“ poznamenal dále.

Kritikům pak na Twitteru vzkázal, že by si měli uvědomit, že ve světě se pořád politikaří a nikdy tomu nebude jinak. Přesto je třeba mít dobré vztahy, a to i s Ruskem. Doplnil, že usiluje o to, aby byla vyřešena krize v Koreji, Sýrii, na Ukrajině, i problémy s terorismem. „A Rusko při tom může velmi pomoct!” poznamenal Trump.

Reklama

Výběr článků

Načítám