Hlavní obsah

Trump dostal od Kima srdečný dopis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump dostal dopis od severokorejského vůdce Kim Čong-una. Týká se uspořádání druhé vzájemné schůzky. V noci na úterý o tom informovala mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un po prvním společném jednání.

Článek

"Jde o velmi srdečný, pozitivní dopis. Jeho hlavním účelem je požádat o uspořádání další schůzky s prezidentem, čemuž jsme nakloněni a již se to snažíme zkoordinovat," informovala Sandersová na tiskovém brífinku.

Trump se s Kimem poprvé sešel 12. června v Singapuru a Kim se podle něj zavázal k postupné denuklearizaci Korejského poloostrova.

Dopis podle Trumpovy mluvčí ukázal "pokračující odhodlání zaměřit se na denuklearizaci poloostrova". Nedělní vojenská přehlídka v Pchjongjangu byla rovněž "znamením dobré víry" vzhledem k tomu, že se mezi ukazovanými zbraněmi neobjevily mezikontinentální balistické rakety.

Kimovi už věří i Jihokorejci 

Trump v srpnu zrušil naplánovanou cestu ministra zahraničí Mikea Pompea do Pchjongjangu kvůli údajně malému pokroku v procesu denuklearizace Severní Koreje.

Zástupce Jižní Koreje se minulý týden vrátil z Pchjongjangu a sdělil, že Kim Čong-un je stále odhodlán odstranit jaderné zbraně z poloostrova a spolupracovat přitom s USA. Kim sice při jednání s Jihokorejci přiznal určité těžkosti v jednání s USA, ale řekl také, že jeho důvěra v Trumpa zůstává nezměněna.

Naděje a pak zklamání

Po historickém summitu vrcholných představitelů USA a KLDR se zdálo, že Severní Korea své závazky splní. Nejprve před zraky západních novinářů zlikvidovala jadernou střelnici [celá zpráva] a následně vydala do Spojených států ostatky amerických vojáků, kteří v Koreji padli během války. [celá zpráva]

Na konci července ale přišly západní tajné služby s tím, že Severokorejci pokračují ve vývoji balistických raket [celá zpráva], a Mezinárodní agentura pro atomovou energii varovala, že Kim Čong-un pokračuje i v jaderném programu.

Americký prezident Donald Trump v reakci na to zrušil plánovanou cestu svého ministra zahraničí Mika Pompea do Severní Koreje. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám