Hlavní obsah

Thajské plány na otevření turistům se hroutí, jihovýchodní Asii pustoší covid

Thajsko plánovalo otevřít se během sta dní plně turistům, to však ohrožuje rostoucí počet nových nákaz a obětí, uvedla stanice BBC. S vysokými počty nově nakažených se potýkají i Indonésie a Vietnam.

Článek

Sedmdesátimilionové Thajsko ve čtvrtek zaznamenalo přes 7000 nových případů nákazy a dalších 75 obětí, což jsou zatím nejvyšší denní počty. Premiér Prajutch Čan-Oča oznámil, že v pátek posoudí návrhy restriktivních opatření v postižených oblastech, mezi které patří i Bangkok.

„Ministerstvo zdravotnictví navrhne omezit cestování, takže lidé nebudou moci vycházet ze svých domů, pokud to nebude nutné,“ řekl stálý tajemník ministra zdravotnictví Kiatiphum Wongradžit s tím, že se zvažuje i obecný zákaz cestovat mezi provinciemi. Dále byla zavřena zařízení, kam chodí velké počty lidí. Opatření by měla platit dva týdny, uvedl list The Guardian.

Loni Thajsko dokázalo epidemii zvládnout a počty nakažených i mrtvých byly velmi nízké, letos však čelí vlně infekcí způsobených indickou mutací delta. Řada nemocnic je už plných a chybí v nich lůžka na JIP. Úřady tento týden oznámily, že přemění terminál na letišti na polní nemocnici s 5000 lůžky a oddělením JIP.

Foto: Tiwa Suvarnabhanu, ČTK/AP

Prázdná pláž v Phúketu

Premiér Prajut Čan-Oča v červnu avizoval, že do půlky října se země plně otevře očkovaným turistům, kteří budou moci cestovat po celé zemi. Bez omezení měly za čtyři měsíce fungovat i obchody a služby. Thajsko už minulý týden otevřelo turistům oblíbenou oblast Phúket, kam už přijelo na 2000 lidí. Už se však mezi nimi objevil nakažený ze Spojených arabských emirátů.

Šíření nemoci omezí podle expertů jen tvrdé restrikce. „Přísný lockdown je jedinou cestou ven,“ uvedl ředitel výzkumu na Národním středisku pro genetické inženýrství a biotechnologie Anan Džongkewwattana. „Pokud bude situace pokračovat, thajská epidemie bude na hlavu horší než indonéská a v příštích několika měsících bude 20 000 nových případů za den.“ Problémem je malá proočkovanost, kdy alespoň jednu dávku dostalo jen 15 procent Thajců a obě 4,3 procenta.

Indonésie pod tlakem

V Indonésii s 270 miliony obyvatel úřady zaznamenaly ve středu 34 379 nových případů nákazy a 1040 obětí, což jsou vůbec nejvyšší evidované počty. Důvodem je šíření mutace delta. Několik nemocnic zavřelo urgentní příjem. Nemocnice na ostrově Jáva jsou přeplněné, nedostává se jim lůžek, léků i kyslíku a zdravotníků, z nichž se mnozí sami nakazili. Chybí ochranné pomůcky, zejména respirátory FFP2. Kvůli nedostatku lůžek zemřelo od června nejméně 311 nakažených, kteří čekali na přijetí do nemocnice.

K nedostatku kyslíku přispívá fakt, že většina lidí, kteří končí v nemocnici, ho potřebují, protože mají nízké nasycení krve kyslíkem. Pomoc má řešit dovoz přístrojů ze Singapuru.

Foto: Ajeng Dinar Ulfiana, Reuters

Pohřbívání obětí koronaviru v Indonésii

Vysoce postavený úředník Luhut Pandjaitan už začátkem týdne varoval, že počet nakažených se může zdvojnásobit: „V nejhorším případě na 60 000 až 70 000 případů za den. Ale já doufám, že se to nestane, protože policie a armáda dobře zajišťují izolaci lidí.”

Filipíny čekají na vakcíny

Obavy vyvolává nová vlna pandemie v Indonésii i na Filipínách, kde 6. července zaznamenali 1,45 milionu případů a přes 25 000 obětí. I tady je problémem nízká proočkovanost, dvě dávky dostalo jen 2,9 milionu ze 108 milionů obyvatel. Pomoci by mělo 30 milionů dávek, které přijdou během léta, přičemž v červenci jich má být 16 milionů, uvedl server Bloomberg.

Kvůli nedostatku vakcín už v některých filipínských městech zastavili očkování. Většinou se používá čínská vakcína CoronaVac od Sinovaku, která nemá příliš vysokou účinnost. Očkuje se jí v Indonésii a na Filipínách. Většinu očkovaných ale uchránila před nákazou, uvedl filipínský lékař Benjamin Co. Problémem je podle něj především pomalé tempo očkování.

Ho Či Minovo město izolují

Ve Vietnamu s 96 miliony obyvateli, který loni také dobře zvládal pandemii, ve čtvrtek odhalili dalších 314 případů lokálního přenosu covidu-19, které všechny připadají na Ho Či Minovo Město a sousední provincii Binh Duong, uvedl list VN Express. Na město, které bude od pátku v izolaci, připadá 234 případů. Lidé tam nebudou moci vycházet ven 15 dnů s výjimkou nezbytných cest, napsala agentura Reuters. Venku se budou moci setkávat jen dvě osoby. Nebude fungovat hromadná doprava.

Foto: Reuters

Maturity ve Vietnamu za rostoucího počtu nákaz

Nařízení vyvolalo paniku a nákupní horečku. Opatření hájil starosta devítimilionového města Nguyen Thanh Phong: „Boj s pandemií je bojem s nepřítelem, musíme přijmout, že obětujeme krátkodobé zájmy, abychom předešli pandemii a bojovali s ní.“

Celkem ale v zemi od pondělí detekují denně přes tisíc případů, většina je jich importovaných. Od 27. dubna, kdy začala ve Vietnamu nová vlna covidu-19, bylo v zemi zaznamenáno 19 873 případů lokálního přenosu nákazy v 56 z 63 provincií.

Reklama

Výběr článků

Načítám