Hlavní obsah

Test rakety středního doletu se KLDR znovu nepodařil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea se patrně opět neúspěšně pokusila odpálit balistickou střelu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na jihokorejský generální štáb. Podle jihokorejské agentury Jonhap šlo již o několikátý test rakety středního doletu, který v poslední době selhal.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje start balistické rakety. Archivní snímek

Článek

„Severní Korea se pokusila odpálit neidentifikovanou střelu z oblasti u Wonsanu kolem 5:20 (30.5. ve 22:20 SELČ), ale zdá se že odpal selhal,” uvedl generální štáb ozbrojených sil Jižní Koreje.

Nejmenované zdroje jihokorejské agentury hovoří o raketě středního doletu Musudan.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Pokud by se tyto informace oficiálně potvrdily, šlo by již o čtvrtý neúspěšný pokus o start této rakety. Střely Musudan mají podle expertů teoretický dolet 3000 až 4000 kilometrů a kromě Jižní Koreje a Japonska by byly schopné zasáhnout i tichomořský ostrov Guam s americkou základnou.

Raketa Musudan byla poprvé představena v říjnu 2010 na vojenské přehlídce v Pchjongjangu a letos v dubnu poprvé otestována. Všechny tři dubnové starty ale byly neúspěšné.

Podle zdroje agentury Jonhap explodovala raketa v odpalovacím zařízení ihned poté, co byl iniciován její start. Jihokorejští představitelé však tuto verzi oficiálně nepotvrdili.

Střela pro jadernou hlavici

Pchjongjang v posledních měsících zvýšil frekvenci raketových testů, což podle pozorovatelů svědčí o tom, že chce co nejdříve disponovat střelou schopnou nést jadernou hlavici, která by byla schopna dosáhnout americké pevniny. Podle Jižní Koreje dal k tomuto testování v březnu příkaz vůdce Kim Čong-un.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

Napětí mezi KLDR a dalšími zeměmi v oblasti letos opět vzrostlo v souvislosti s lednovým jaderným testem a raketovými zkouškami, po nichž svět zpřísnil sankce vůči tamnímu režimu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám