Hlavní obsah

Těhotnou Australanku zatkli doma. Nabádala k porušení opatření

Právo, doh

Rozruch v Austrálii vyvolalo zatčení těhotné ženy, kterou doma ještě v pyžamu před zraky dětí a partnera zatkla policie. Důvodem byl její příspěvek na Facebooku, v němž vyzývala k protestu vůči protikoronavirovým opatřením v australském státě Victoria. Video ze zásahu obletělo tamní sociální sítě, podotkl web stanice BBC.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nevěděla jsem, že dělám něco špatného,“ pláče na záběrech Zoe-Lee Buhlerová (28) během zatýkání, přičemž policistům nabízí, že příspěvek z internetu smaže.

„Jsou tu moje dvě děti, za hodinu mám jít na ultrazvuk,“ snaží se marně obměkčit strážce zákona. Později ji propustili na kauci a nyní je stíhána na svobodě, informoval list Herald Sun.

Zatímco některé lidskoprávní organizace a opoziční politici zásah odsoudili, premiér Victorie se policistů zastal. „Teď není čas na žádné protesty. Není to bezpečné,“ vzkázal.

Opatření vyhlášená v australském státě Victoria patří k těm nejpřísnějším. Zavřít musela řada podniků, vyhlášen byl zákaz shromažďování a obyvatelé mohou vycházet ven jen v určené hodiny za přesně stanoveným účelem. Za porušení opatření hrozí pokuta až 1652 australských dolarů (bezmála 27 tisíc korun) nebo vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám