Hlavní obsah

Tchajwan se nedohodl s Čínou, olympijský oheň ho mine

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TCHAJPEJ

Olympijský oheň při své pouti po dálném východě mine Tchajwan, což jen potvrdilo trvající napětí mezi ostrovem a kontinentální Čínou. Původně měla štafeta dorazit do Tchajpeje z Vietnamu, ale zástupci obou zemí se nedokázali dohodnout na podmínkách, za nichž by štafeta prošla tchajwanskou metropolí.

Článek

Tchajwanský ministr sportu Jang ťiung-che v pátek sdělil, že obě strany "nebyly schopné dosáhnout ani po více než měsíc trvajících diskusích shody ohledně uspořádání štafety". Vyjádřil nad tím lítost. Ve čtvrtek vypršel termín, do něhož se obě země měly podle Mezinárodního olympijského výboru dohodnout.

Pořadatelé pekingské olympiády naplánovali velmi dlouhou trasu olympijského ohně. Na dálném východě měla z Japonska putovat do jihokorejského Soulu, severokorejského Pchjongjangu, vietnamského Ho-či-minova města a odtud do Tchajpeje. Tchajwanským představitelům ale vadilo, že z Tchajpeje povede trasa přímo do Číny, kde štafeta projde celou zemi od Hongkongu a Macaa přes Mount Everest až do Pekingu .

Tchajwan žádal změnu trasy, aby to nevypadalo, že je součástí Číny, jak tvrdí Peking. Čínští představitelé zase požadovali, aby během cesty pochodně po Tchajwanu byly použity pouze vlajky a zněly jen skladby schválené Mezinárodním olympijským výborem, což by znamenalo, že nezazní tchajwanská hymna a nebude vyvěšena tchajwanská vlajka.

Tchajwan se od Číny odtrhl po občanské válce v roce 1949. Čína jej však stále považuje za součást svého území. Bývalé kolonie Hongkong a Macao se v posledních letech staly součástí Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám