Hlavní obsah

Tálibové se projíždí v blackhawku. Získali americkou výzbroj za miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Bojovníci Tálibánu se projeli ve středu po letištní ploše v americkém vrtulníku UH-60 Black Hawk, kterého se zmocnili spolu s dalšími zbraněmi a výstrojí za miliardy dolarů. Jde o desetitisíce vozidel a střelných zbraní s municí, i přístrojů pro noční vidění.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu na vyzbrojeném vozidle Humvee.

Článek

Z videa není jasné, kde se tálibové projížděli ve vrtulníku, zřejmě na letišti v Kandaháru.

Už dříve se tam nechali vyfotit se svou vlajkou u jednoho blackhawku a taky v kabině lehkého vrtulníku MD-530. Není ani jasné, zda mají ve svých řadách piloty ovládající americké stroje, blackhawk se při testu ani nevznesl.

„Zabavení (těchto zbraní) má pro Tálibán větší propagační hodnotu, než aby skutečně zvýšilo jeho schopnosti,“ uvedl pro list Times of Israel expert na obranu Matthew Henman.

Nejmenovaný americký kongresman se obává, že by Tálibán mohl získané zbraně přeprodat.

Nad kandahárským letištěm se objevily ve vzduchu ruské vrtulníky Mi-8/Mi-17, které Afghánistán získal už dříve. Zřejmě je ovládali piloti, kteří už dříve přeběhli.

Tálibové se taky nechali vyfotit v protistřepinových vestách speciálních sil s přístroji pro noční vidění.

Tálibán také těží z toho, že Spojené státy dodaly afghánským bezpečnostním silám neuvěřitelné množství zbraní, z nichž mnohé zůstaly ve skladech.

Vedle vrtulníků UH-60 Black Hawk (ten poslední dostala země v červenci), lehkých vrtulníků MD530 a lehkých bitevních letadel A-29 Super Tucano, u nichž není jasné, zda pro ně má Tálibán posádky, se zmocnil i vozidel Humvee a picků Ford Ranger.

Ukořistil i vozidla, která jsou odolná minám, a také pušky a automaty s municí.

Americký národní bezpečnostní poradce Jake Sullivan přiznal, že USA nevědí, kolik zbraní z dodaných v objemu 83 miliard dolarů se dostalo o rukou vzbouřenců.

„Není úplný obrázek, co z každé položky obranného materiálu zmizelo, ale jistě toho velmi mnoho padlo do rukou Tálibánu,“ řekl Sullivan.

Mluvčí Pentagonu John Kirby přiznal, že USA netěší, když se jeho zbraně ocitnou v rukou Tálibánu: „Jasně nechceme vidět naše vybavení v rukou těch, kteří by mohli jednat proti našim zájmům nebo zájmům afghánského lidu.“

Američtí výsadkáři, kteří zajišťují kábulské letiště pro evakuaci, proto také likvidují ruční zbraně dodané afghánské armádě.

Do Afghánistánu poslali Američané přes 22 tisíc terénních vozidel Humvee, 42 tisíc lehkých taktických vozidel, především terénních Fordů Ranger, 9000 střední taktických vozidel MTV s nosností pět tun i tisícovku minám odolných vozidel a skoro dvě stovky obrněných transportérů.

Dodáno bylo od roku 2003 přes 350 000 pušek od kalašnikovů přes americké M4 a M18 až po odstřelovačské M24, asi 60 000 kulometů a 2500 dělostřeleckých zbraní od minometů až po sovětské houfnice D-30, které už Tálibán s úspěchem využil.

S puškami M4, M18 a M24 už byli bojovníci Tálibánu vidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám