Hlavní obsah

Tálibové obklíčili letiště v Kábulu, nechtějí tam pouštět Afghánce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Kábul

Tálibán navýšil počet svých bojovníků u letiště v Kábulu a zahájil segregaci lidí, kteří tam míří, píše server německého deníku Bild. Cizinci na letiště mohou, Afghánci nikoliv, tvrdí list s odkazem na informace z několika na sobě nezávislých zdrojů. Evakuace místních spolupracovníků západních zemí a dalších lidí ohrožených nástupem Tálibánu se tak komplikuje.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Hlídka Tálibánu

Článek

Tálibové podle listu obsadili všechny kontrolní body na přístupových cestách na letiště. Tam se nedostane žádný Afghánec, pouze ten, který má pas jiného státu. Své počínání Tálibán vysvětluje obavou z odlivu „mozků a kvalifikovaných sil“. Lidé, kteří nesmějí projít, se ale bojí, že je vzápětí může čekat poprava.

„Každou sekundu, minutu, každou hodinu dostáváme nespočet zpráv a volání o pomoc. Nikdy na ně nezapomeneme,“ prohlásil Marcus Grotian, šéf neziskové organizace Patenschaftsnetzwerk Afghanische Ortskräfte. Také on tvrdí, že Tálibán letiště obklíčil.

Nizozemské evakuační letadlo odletělo z Kábulu prázdné

Svět

Navzdory tomu, že Německo vyslalo do Afghánistánu další evakuační letadla, je Grotian k záchraně lidí skeptický „Pokud zde vůbec někoho dokážeme zachránit, budeme mít velké štěstí,“ řekl.

Německá vláda hledá cestu, respektive kontakt, aby mohla začít s Tálibánem jednat. To potvrdil šéf německé diplomacie Heiko Maas (SPD).

Do Afghánistánu vyrazil z Česka třetí evakuační letoun

Zahraniční

Na cestě do Kataru je momentálně bývalý zvláštní poradce pro Afghánistán Markus Potzel, který se již v minulosti účastnil mírových jednání mezi Tálibánem a afghánskou vládou v katarském hlavním městě Dauhá.

Reklama

Výběr článků

Načítám