Hlavní obsah

Tálibán vyměnil dva západní profesory za tři vysoce postavené radikály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá/Kábul

Afghánský Tálibán v úterý vyměnil amerického a australského profesora, které držel více než tři roky jako rukojmí, za tři vysoce postavené radikály. Na svobodu se rukojmí dostali v afghánské provincii Zábul, kde byli předáni americkým vojákům. Trojici zadržovaných radikálů propustila už dříve afghánská vláda. Odletěli do Kataru, kde má Tálibán svou kancelář.

Foto: Reuters

Propuštěný Anas Hakkání.

Článek

Australana Timothyho Weekse a Američana Kevina Kinga unesl Tálibán v srpnu 2016 před budovou americké univerzity v Kábulu.

Speciální jednotka amerického námořnictva Seals se je o několik dní později pokusila osvobodit, ale neuspěla. Dvojice byla krátce před zahájením operace přemístěna na jiné místo.

Donalde Trumpe, pomozte! Tálibán ukázal zajatého Američana s Australanem

Svět

„Zmínění dva univerzitní profesoři byli propuštěni v provincii Zábul,“ řekl AFP nejmenovaný policejní zdroj z této provincie. „Opustili Zábul v amerických vrtulnících,“ dodal. Informaci podle AFP potvrdili tři velitelé Tálibánu.

Foto: ČTK/AP

Propuštění profesoři Timothy Weeks (nahoře) a Kevin King na záběrech Tálibánu.

Tálibán profesory propustil výměnou na tři vysoce postavené radikály. Jedním z nich byl Anas Hakkání, syn zakladatele nebezpečné vzbouřenecké sítě Džalaluddína Hakkáního. V současné době stojí v čele sítě Hakkání, která spolupracuje s Tálibánem, Anasův starší bratr Siradžuddín.

Anas Hakkání byl zatčen v roce 2014 v Bahrajnu a byl předán vládě v Afghánistánu, kde byl později odsouzen k trestu smrti.

Další dva propuštění jsou vysocí velitelé Tálibánu.

Foto: Reuters

Propuštěný Anas Hakkání.

Zatím není jasné, zda už je propuštěná trojice u svých. Stejně tak není jasné, zda Tálibán propustil i deset afghánských vojáků, jak slíbil.

Výměnu avizoval před týdnem afghánský prezident Ašraf Ghaní, který řekl, že rozhodnutí bylo „těžké, ale důležité“, a zdůvodnil je jako „humanitární gesto“. Krok však může mít i politický význam.

Kábul vymění obávaného vůdce sítě Hakkání a dva představitele Tálibánu za Američana s Australanem

Blízký a Střední východ

Zástupci Tálibánu zatím odmítali přímé rozhovory s Kábulem a vyjednávali o podmínkách ukončení afghánského konfliktu jenom s představiteli USA. Washington ale po zářijovém útoku, při němž zahynul americký voják, mírové rozhovory zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám