Hlavní obsah

Tálibán vraždí děti, tvrdí bývalý afghánský ministr vnitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve snaze upevnit moc vraždí Tálibán děti, napsal na Twitteru bývalý afghánský ministr vnitra Masúd Andarábi. Zveřejnil i fotografie obětí, jejichž pravost ale nejde ověřit.

Foto: Aamaj News Agency, Reuters

Odpůrci Tálibánu v údolí Pandžšír

Článek

Andarábi napsal, že se Tálibán pokouší vládnout lidem pomocí teroru a vražd mladých dětí i starších občanů. Obrázky zveřejnil poté, co v rozhovoru v indickém listu India Today napsal, že by odpor proti Tálibánu neměl skončit.

Poté přidal další podrobnosti o vládě radikálů. „Tálibán prováděl prohlídky domů bez povolení, zadržoval lidi bez důvodu i oprávnění a zabíjel nevinné občany. Výsledkem je, že lidé povstali proti jejich brutalitě, aby ochránili své životy, čest, úctu a majetek,“ uvedl Andarábi.

Andaráb, odkud ministr pochází, se nachází na severu země poblíž údolí Pandžšír, které Tálibán neovládá a kde se formuje hnutí odporu pod vedením Ahmada Masúda.

Afghánci raději nechají dítě zemřít, než aby bylo postižené, vypověděl voják

Svět

„Ukazuje to, že pokud se Tálibán nepřizpůsobí současnému Afghánistánu, tyto kapsy odporu se zvětší. Odpor bude pokračovat všemi způsoby po celé zemi,” přiznal Andarábi.

Dodal, že pokud chce Tálibán, aby lid podporoval jejich vládu a vyhnul se pokračující vzpouře, měl by sestavit zvolenou vládu, a ne ustavit nedemokratický emirát.

Varoval také, že Tálibán „nemůže vládnout národu“ za použití takovýchto brutálních metod.

Tálibán se snaží ohnisko odporu zničit a do Andarábského údolí nepouští auta se zásobami jídla a paliva. Podle viceprezidenta Amrúllaha Salaha tisíce obyvatel utekly do hor, protože tálibové používají děti a důchodce jako živé štíty.

Andarábi byl odvolán prezidentem Ašrafem Gháním po útocích Tálibánu na vládní síly. Oficiální důvod zveřejněn nebyl, ale zřejmě šlo o to, že nezadržel vůdce milice, která sestřelila vládní vrtulník, což si vyžádalo devět mrtvých z řad bezpečnostních sil.

Prezident a vedení se podělalo

Andarábi také v indickém listu popřel tvrzení Ašrafa Gháního, že utekl na poslední chvíli z Kábulu, protože jeho život byl ohrožen, a nemohl si vzít ani osobní počítač a převléci se.

„V den, kdy prezident utekl z Afghánistánu, nebyl Tálibán v (prezidentském) paláci. Co řekl ve svém rozhovoru je naprosto špatně. Rozhodnutí (o odchodu) neudělal jeho bezpečnostní kabinet. Náčelník štábu nevěděl o plánu na odchod.“

S tálibánci jsem jednal šest hodin, popsal český vojenský policista

Domácí

Podle Andarábiho se Ghání 15. srpna v deset ráno setkal s představiteli Národního direktorátu pro bezpečnost a s náčelníkem štábu a nemluvilo se o žádné hrozbě.

„Vládní politické struktury selhaly. Nechaly Afghánské bezpečnostní síly bez úkrytu, velitelský řetězec s prezidentem se podělali,“ dodal Andarábi.

Reklama

Výběr článků

Načítám