Hlavní obsah

S tálibánci jsem jednal šest hodin, popsal český vojenský policista

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příslušník vojenské policie, který velel jednotce Kamba, zajišťující ochranu a v posledních dnech evakuaci českých občanů i spolupracovníků z Kábulu, popsal, jak probíhalo šestihodinové jednání s Tálibánem i jaká byla situace na kábulském letišti v době evakuace.

Foto: archiv Kamba/ministerstvo obrany

Snímek zachycující vyjednávání velitele jednotky Kamba s Tálibánem

Článek

Vojenský policista v rozhovoru zveřejněném na stránkách ministerstva obrany popsal, jak rychle se situace v Afghánistánu v polovině srpna měnila.

Češi rozhodli o evakuaci na základě informací o tom, že k tomuto kroku přistoupili Američané, kteří se starali rovněž o ostrahu okolí české mise. V té době se již podle něj na předměstích Kábulu střílelo.

Davy lidí, střelba, letadlo nemohlo přistát. Český velvyslanec popsal drama při evakuaci

Domácí

„Vzali jsme všechny notebooky, elektroniku, vytáhli a zachránili harddisky a zbytek jsme velkou palicí rozmlátili na prach. Můj kolega, který měl na starosti dokumenty, pak vše tajně skartoval a skart spálil v sudu. Vše se povedlo zničit nebo odvézt, včetně drahé techniky a vybavení, státních znaků, cedulek s názvem velvyslanectví. To vše by mohl nepřítel zneužít,” popsal první fázi evakuace, při níž bylo prvním letem ze země odvezeno několik desítek osob.

Jelikož se situace v okolí letiště rychle zhoršovala a tísnily se tam stovky lidí, bylo krajně obtížné hledat mezi nimi afghánské spolupracovníky určené k evakuaci.

V přecpaném boeingu bylo mnohem více lidí, zapomněli započítat děti

Svět

„Celou noc jsme objížděli jednotlivé brány a lidi tahali z davu,” popsal okolnosti záchrany vybraných civilistů. Ty tálibánci následně vytlačili od bran letiště dále do města.

Vojenský policista  následně popsal, jak se neozbrojen a s diplomatickým pasem v ruce vydal na checkpoint Tálibánu a snažil se vyreklamovat vpuštění konkrétních osob.

Foto: archiv Kamba/ministerstvo obrany

Doprovod zachráněné rodiny spolupracovníků do bezpečí.

„Dával jsem si velký pozor, abych o nich mluvil jako o zaměstnancích české ambasády, ne spolupracovnících armády. To by nedopadlo dobře,” připustil.

„Poskytl jsem jim jména a postupně mi vodili lidi ze seznamu. Podařilo se mi seznámit se s jedním z velitelů, který uměl výborně anglicky – podle mého studoval ve Velké Británii. Ten mi přivedl naráz posledních třicet lidí,” popsal šestihodinový vyjednávací maraton naplněný improvizací, který znamenal možnost evakuace pro 81 osob a dvě polské občanky.

Sám během čtyř dní spal čtyři hodiny, téměř nejedl a nepil.

Foto: archiv Kamba/ministerstvo obrany

Členové jednotky

Za nejhorší moment vojenský policista označil situaci dětí, které se zoufalí rodiče snažili dostat pryč ze země.

„Bylo mi jich hrozně líto. Po psychické stránce to byl nejhorší moment. Doma mám malého prcka, a když jsem si představil jeho v téhle situaci, vědět, že ho nemůžu zachránit, bylo to to nejhorší, co můžete jako otec zažít,“ dodal muž, který spolu se svými spolupracovníky a dalšími lidmi zapojenými do akce napomohl tomu, že ČR evakuovala z Afghánistánu do bezpečí 195 osob.

Členové jednotky opustili Afghánistán spolu s velvyslancem druhým armádním letem.

Reklama

Výběr článků

Načítám