Hlavní obsah

Tálibán v Pákistánu podnikl koordinovaný útok na pohraničníky

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Na 150 bojovníků Tálibánu zaútočilo v pátek na pákistánské straně afghánsko-pákistánských hranic na pět stanovišť pohraničníků. Při útoku padlo jedenáct vojáků. Armáda tvrdí, že útok odrazila a zabila 24 vzbouřenců, ale Tálibán přiznal jen dva padlé. V Pákistánu byl také dopaden jeden z vysokých představitelů sítě Hakkani.

Foto: Nicolas Asfouri/, Reuters

Bitevní vrtulník AH-1 Cobra pákistánského letectva při odvetném útoku

Článek

Tálibán útočil v regionu Mohmand, odkud se je nepodařilo vytlačit, i když tam byla v listopadu zahájena ofenzíva. Útoky vzbouřenců stále pokračují.

Poslední koordinovaný útok, který byl zahájen ve dvě hodiny ráno, to potvrdil. Správce oblasti Amdžád Alí Chán potvrdil, že padlo jedenáct vojáků a dalších dvanáct jich bylo zraněno.

Útok byl ale odražen: „Vojáci odpověděli dělostřeleckou palbou a útokem bitevních helikoptér, přičemž zabili 24 radikály,“ řekl Chán a dodal: „Sedm jejich těl máme v držení.“

Tálibán přiznal ztrátu dvou svých bojovníků. Oznámil také, že zajal dva vojáky a odnesl těla šesti dalších.

Oblast patří k místům, která Tálibán využívá jako bezpečné přístavy.

Dopaden vzbouřenec financující síť Hakkani 

V kmenových oblastech Pákistánu při hranicích s Afghánistánem byl dopaden syn vůdce jedné z nejvýznamnějších vzbouřeneckých skupin mimo Tálibán, kterou je síť Hakkani.

Cestou z Péšaváru do Severního Vazíristánu byl zadržen Nasiruddín Hakkani, který je synem Džalaludína Hakkaniho, uvedla CNN.

Síť Hakkani patří v posledních letech k nejaktivnějším v Afghánistánu. Provedla řadu útoků a také se jí daří financovat vzbouřence. Peníze z arabských zemí získával právě Nasiruddín

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám