Hlavní obsah

Tálibán se opět pokouší dobýt afghánský Kunduz, útočí ze čtyř stran

Kábul
Aktualizováno

Afghánské hnutí Tálibán se po roce opět pokouší dobýt město Kunduz, správní středisko stejnojmenné provincie. Vysoký policejní důstojník řekl v pondělí agentuře Reuters, že tálibové zaútočili v neděli okolo půlnoci ze čtyř stran a už se jim podařilo proniknout přímo do města.

Foto: Nasir Wakif, Reuters

Afghánští vojáci na kontrolním stanovišti u Kunduzu

Článek

Zpravodaj agentury Reuters viděl ve městě nejméně pět bojovníků Tálibánu ozbrojených kalašnikovy a raketovými granátomety.

Velitel 808. policejního okresku v Kunduzu Šír Ali Kamal potvrdil boje ve městě i v okolí. „Veškeré naše úsilí soustřeďujeme na to, abychom je společně zatlačili zpět,“ uvedl. Nad městem létají vrtulníky a je v něm slyšet střelba.

Policejní mluvčí Mahfuzulláh Akbarí řekl, že bezpečnostní síly připravují operaci s cílem vyhnat Tálibán z města. „Bojovníci Tálibánu jsou ale v domech civilistů, takže musíme provádět operace velmi opatrně,” dodal Akbarí.

Akci potvrdil na Twitteru mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžahíd: „Mohutná operace proti hlavnímu městu Kunduz vedená ze čtyř stran začala brzy ráno.“

Uvedl, že se podařilo obsadit oblast Navabád a získat tam kontrolu nad čtyřmi kontrolními stanovišti. Dodal, že v bojích padlo mnoho afghánských vojáků. Vládní síly zatím počet padlých neuvedly.

Foto: Nasir Wakif, Reuters

Afghánští policisté v Kunduzu

Tálibán už loni nakrátko Kunduz získal. Bylo to první provinční středisko, které dobyl od americké invaze v roce 2001. [celá zpráva] Byl sice záhy vytlačen, ale pokoušel se ho získat znovu – opět se o to snažil v dubnu [celá zpráva], v červnu a v srpnu.

Hnutí v posledních měsících zesílilo svou aktivitu v různých oblastech Afghánistánu s cílem upevnit své pozice. Aktivní je zejména na jihu v provincii Hílmand, kde ohrožuje její hlavní město Laškargáh. [celá zpráva]

V září také pronikl do hlavního města provincie Uruzgán Tarín Kútu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám