Hlavní obsah

Tálibán se opět pokouší dobýt afghánský Kunduz, útočí ze čtyř stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Afghánské hnutí Tálibán se po roce opět pokouší dobýt město Kunduz, správní středisko stejnojmenné provincie. Vysoký policejní důstojník řekl v pondělí agentuře Reuters, že tálibové zaútočili v neděli okolo půlnoci ze čtyř stran a už se jim podařilo proniknout přímo do města.

Foto: Nasir Wakif, Reuters

Afghánští vojáci na kontrolním stanovišti u Kunduzu

Článek

Zpravodaj agentury Reuters viděl ve městě nejméně pět bojovníků Tálibánu ozbrojených kalašnikovy a raketovými granátomety.

Velitel 808. policejního okresku v Kunduzu Šír Ali Kamal potvrdil boje ve městě i v okolí. „Veškeré naše úsilí soustřeďujeme na to, abychom je společně zatlačili zpět,“ uvedl. Nad městem létají vrtulníky a je v něm slyšet střelba.

Policejní mluvčí Mahfuzulláh Akbarí řekl, že bezpečnostní síly připravují operaci s cílem vyhnat Tálibán z města. „Bojovníci Tálibánu jsou ale v domech civilistů, takže musíme provádět operace velmi opatrně,” dodal Akbarí.

Akci potvrdil na Twitteru mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžahíd: „Mohutná operace proti hlavnímu městu Kunduz vedená ze čtyř stran začala brzy ráno.“

Uvedl, že se podařilo obsadit oblast Navabád a získat tam kontrolu nad čtyřmi kontrolními stanovišti. Dodal, že v bojích padlo mnoho afghánských vojáků. Vládní síly zatím počet padlých neuvedly.

Foto: Nasir Wakif, Reuters

Afghánští policisté v Kunduzu

Tálibán už loni nakrátko Kunduz získal. Bylo to první provinční středisko, které dobyl od americké invaze v roce 2001. [celá zpráva] Byl sice záhy vytlačen, ale pokoušel se ho získat znovu – opět se o to snažil v dubnu [celá zpráva], v červnu a v srpnu.

Hnutí v posledních měsících zesílilo svou aktivitu v různých oblastech Afghánistánu s cílem upevnit své pozice. Aktivní je zejména na jihu v provincii Hílmand, kde ohrožuje její hlavní město Laškargáh. [celá zpráva]

V září také pronikl do hlavního města provincie Uruzgán Tarín Kútu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám