Hlavní obsah

Tálibán unesl autobusy a útočí na Laškar Gah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Radikálové z afghánského hnutí Tálibán v provincii Kundúz na severu Afghánistánu zaútočili na několik autobusů. Zabili přitom 16 lidí a nejméně tři desítky dalších zajali jako rukojmí. S odvoláním na představitele provincie Kundúz to uvedla agentura AFP.

Foto: Allauddin Khan, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu

Článek

„Tálibán zastřelil šestnáct cestující a stále drží více než třicet dalších,“ řekl mluvčí guvernéra provincie Kundúz Sajíd Mahmúd Daniš. Policejní velitel Šír Azíz Kamawal uvedl, že zabitých je sedmnáct, a dodal podrobnosti k rukojmím Tálibánu: „Některé cestující propustil, ale mnoho dalších drží. Žádný z cestujících neměl vojenskou uniformu, ale někteří byli bývalí policisté.“

Foto: Novinky

Kundúz

Tvrdé boje v Hílmandu

V těžkých bojích o hlavní město provincie Hílmandu Laškar Gah na jihu Afghánistánu zahynulo během dvou dnů přes padesát policistů. Při ofenzívě se Tálibán dostal až do okrajových čtvrtí Laškar Gahu. V neděli padlo 33 policistů, v pondělí dalších 24.

„Situace není dobrá, Tálibán nyní operuje dva kilometry od města,“ řekl člen provinčního parlamentu Muhammed Karim Atal.

Foto: Novinky

Hílmand

Když se Tálibán pokusil přerušit spojení mezi Laškar Gahem a Kandahárem i Kábulem, ovládl čtyři posty držené vládními silami.

Napadeny byly vesnice Grešk, Nad Alí a Nar-i-saradž. „Armáda nasadila bitevní vrtulníky, aby podpořily pozemní síly. Těm se pak povedlo obsadit jeden ze ztracených postů. Čekají na posily z Kábulu,” dodal Atal pro Al-Džazíru.

Související téma:

Útoky se odehrály zhruba týden poté, co si Tálibán vybral jako svého nového vůdce mullu Hajbatulláha Achúndzádu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám