Hlavní obsah

Tálibán se bez boje zmocnil stovek amerických zbraní a vozidel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánské hnutí Tálibán tento týden ukázalo stovky amerických zbraní, jichž se zmocnilo na základně, ze které po stažení amerických sil odešli afghánští vojáci. Bylo mezi nimi devět set ručních palných zbraní a minometných granátů a 50 vozidel. Ukázala to reportáž stanice SkyNews ze základny Sultan Chil v provincii Vardak, které se zmocnili tálibové.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Příslušníci afghánských speciálních sil míří na frontu

Článek

Tálibán dobyl podle serveru Long War Journal od začátku května na 120 okresů a ovládá jich už 193. O dalších 130 bojuje s vládními silami, které mají pod plnou kontrolou jen 75 okresů.

V rámci postupu ovládl Tálibán i řadu základen afghánských sil, mnohé zcela bez boje, protože afghánští vojáci a policisté utekli. A vzbouřenci se zmocnili zbraní, které nebyly ještě ani vybalené.

Nad základnou vlála vlajka Tálibánu, když tam dorazil reportér SkyNews Alex Crawford. Velitel jednotky Tálibánu Mutman Ehsanulla řekl, že obsazení báze poskytlo bojovníkům značné množství výzbroje.

„Pomůže nám to hodně, protože jsme získali hodně zbraní, které mohou naši muži použít v poli,“ řekl Ehsanulla.

V kontejneru s nápisem „majetek americké vlády”, který tálibové otevřeli, jsou vidět krabice s kulometným střelivem ráže 12,7 milimetru, minometné granáty i raketové granátomety.

Tálibové uvedli, že jen na této základně získali 900 střelných zbraní, 70 odstřelovacích pušek, 30 vozidel humvee, dvacet ozbrojených pick-upů a 15 lehkých obrněných vozidel.

Na rozsáhlé základně jsou současně vidět desítky poničených vozidel, která ale mohou posloužit jako zdroje náhradních dílů.

„Samozřejmě, že chceme mír, lidé chtějí mír, ale afghánská vláda nechce mír s námi,“ doplnil Ehsanulla.

Vládní síly se totiž dál snaží postup Tálibánu zastavit. Boje přitom těžce dopadají na obyvatele a na vrub Tálibánu letos připadá na 40 procent civilních obětí.

Základna Sultan Chil je jen jedna z mnoha, kterou tálibové ovládli, podle Stijna Mitzera a Joosta Oliemanse z investigativního blogu Oryz přišla afghánská armáda o stovky vozidel, podle zveřejněných fotografií a videí nejméně o 738 humvee, pick-upů a nákladních aut, ale také dva tanky, 16 minometů, 17 dělových houfnic ráže 122 milimetrů a tři rychlopalné protiletadlové dvojkanóny ZU-23.

Afghánská armáda také utrpěla značné ztráty na živé síle, jen za osm prvních červencových dní padlo 161 afghánských vojáků a policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám