Hlavní obsah

Tálibán přerušil vyjednávání s USA

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Afghánské povstalecké hnutí přerušilo veškerá jednání o míru s USA. S odkazem na prohlášení Tálibánu o tom ve čtvrtek informovala stanice BBC. Není jasné, zda je krok reakcí na střelbu amerického vojáka, který o víkendu ve vesnici u Kandaháru zabil 16 lidí. Současně afghánský prezident vyzval ke stažení spojeneckých vojáků z venkovských oblastí.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Tálibán uvedl, že přerušuje jednání kvůli "neustále se proměňující pozici" Washingtonu.

O prvotních rozhovorech spíše technického charakteru informovala média poprvé loni. Minulý měsíc pak afghánský prezident Hámid Karzáí potvrdil, že s vedením povstalců vyjednává i americká vláda. Dodal, že podle něj chce většina tálibů po deseti letech válčení mír.

"Lidé v Afghánistánu chtějí mír, včetně Tálibánu. To jsou také lidé, mají rodiny, příbuzné, děti. Doba je těžká i pro ně," prohlásil Karzáí, jehož vláda se jednání účastnila také. Potvrdil, že jednotlivé strany vedou kromě dvoustranných jednání i společné rozhovory.

Foto: Mohammad Ismail , Reuters

Americký ministr obrany Leon Panetta při návštěvě afghánského prezidenta Hámida Karzáího (vpravo).

Jednání měla zatím za cíl vybudovat vzájemnou důvěru. První krokem k budoucímu mírovému narovnání mělo být otevření zastoupení Tálibánu v Kataru.

Karzáí žádá stažení do měst

Afghánce ovšem v posledních dnech pobouřilo nejprve pálení výtisků koránu americkými vojáky a pak střelba amerického vojáka do civilistů. Šílený střelec o víkendu zabil 16 lidí včetně žen a dětí. Američané útočníka ve středu přepravili do Kuvajtu, odmítli žádost afghánské strany, aby voják stanul před afghánským soudem. [celá zpráva]

Tálibán slíbil, že masakr tvrdě pomstí.

Prezident Karzáí ve čtvrtek při jednání s americkým ministrem obrany Leonem Panettou vyzval spojenecké síly k odchodu z afghánských vesnic a zemědělských oblastí. Vládní síly by podle něj měly převzít kontrolu příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám