Hlavní obsah

Tálibán obnovil jednání s afghánskou vládou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Zástupci afghánského povstaleckého hnutí Tálibán a vlády v Kábulu obnovili tajné rozhovory v Kataru. Britskému listu The Guardian to potvrdily zdroje z obou stran.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Byla to první setkání od krachu rozhovorů prostřednictvím Pákistánu po zabití velitele tálibů mully Achtara Mansúra při americkém bezpilotním náletu letos v květnu.

Schůzky se uskutečnily v září a na počátku října. Zúčastnil se jich také mulla Abdul Manan Akhund, bratr dřívějšího vůdce Tálibánu mully Umara zavražděného před třemi lety, a údajně se navíc brzy ke skupině vyjednavačů připojí i Umarův syn Muhammad Jakúb.

S účastí USA

Pákistánská strana u posledních jednání nebyla, zato u ní podle zdroje z Tálibánu nechyběl americký diplomat. Americká ambasáda v Afghánistánu to odmítla komentovat. Zdroj z Tálibánu prozradil, že Američan se významně zasadil o to, že se rozhovory uskutečnily.

Nejmenovaný zástupce Tálibánu rovněž uvedl, že první jednání „bylo pozitivní a v uvolněné atmosféře“, přičemž mulla Akhund seděl přímo proti ministrovi obrany Muhammadovi Masúmovi Stanekzaiovi. V podobné atmosféře proběhla i druhá schůzka, navzdory pokračujícím bojům afghánských sil s povstalci, kteří slavili úspěch v Kundúzu a Laškargáhu.

Obnovená jednání dávají novou naději na politické řešení konfliktu v Afghánistánu jen pár týdnů poté, co Kábul podepsal mírovou dohodu s jedním z nejmocnějších vůdců vzbouřeneckých skupin Gulbulddínem Hekmatjárem, který vede fundamentalistickou Islámskou stranu (Hezbe Islámí). [celá zpráva]

Spojené státy tohoto mocného vůdce, přezdívaného řezník z Kábulu, zařadily na seznam teroristů, což pak udělala i OSN.

Tálibán má v katarském hlavním městě Dauhá svoji kancelář od roku 2013.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související články

Afghánistán 15 let poté: Tálibán sílí

Minulý týden uplynulo patnáct let, co Spojené státy vypálily první salvu v globálním tažení proti terorismu bombardováním horských úkrytů hnutí Tálibán...

Tálibán pronikl do obklíčeného Laškargáhu

Afghánské hnutí Tálibán zesiluje tlak na hlavní město provincie Hílmand Laškargáh. Když prorazilo bezpečnostní prstenec okolo metropole, proniklo do města, kde...

Výběr článků

Načítám