Hlavní obsah

Tádžičtí muži se budou moci vykoupit z povinné vojenské služby

Dušanbe

Tádžičtí muži se budou moci legálně vyhnout dvouleté povinné vojenské službě, pokud ministerstvu obrany zaplatí poplatek. O rozhodnutí vlády informovala stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), podle níž muži odmítající službu v armádě zaplatí v přepočtu přes 47 000 korun).

Foto: AP

Tádžické armádní vozidlo

Článek

Ti, kteří se pro tuto možnost rozhodnou, budou muset absolvovat měsíční vojenský výcvik. Nové směrnice zároveň zakazují těm, kteří v ozbrojených složkách nesloužili, vybrané druhy práce - nebudou smět pracovat jako úředníci na prokuratuře, u soudů, na celním úřadě, v protikorupční agentuře nebo v některých vládních úřadech.

Povinná vojenská služba v Tádžikistánu se týká mužů ve věku 18 až 27 let. Středoasijská země branný systém zdědila z dob Sovětského svazu, jehož byla součástí. Odvody se přitom konají dvakrát do roka, na jaře a na podzim.

V posledních letech se tádžičtí muži snaží službě v armádě vyhýbat mimo jiné kvůli šikaně, která v ní panuje. Úřady proto prováděly zvláštní zátahy, při nichž tyto muže zadržovaly a nutily je do vojenské služby, což vyvolalo veřejné rozhořčení a ostrou kritiku od obránců lidských práv, poznamenala stanice RFE/RL.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám