Hlavní obsah

Sydney se dusí dýmem z lesních požárů. Nevycházejte, vyzvaly úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Obyvatele nejlidnatějšího australského města čekalo v úterý po probuzení zlověstné překvapení. Ulice Sydney zahalil dusivý dým z blížících se lesních požárů, které vítr neustále rozdmýchává a žene směrem k obydleným oblastem. Aktuální záběry australské metropole zveřejnila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sydney se topí v kouři z lesních požárůVideo: Reuters

 
Článek

Míra znečištění vzduchu v milionovém městě už překročila rizikové hodnoty a meteorologické modely nedávají příliš naděje na brzké zlepšení situace.

„Kouř se bude nejspíš vznášet v okolí několik dní,“ varoval hasičský záchranný sbor státu Nový Jižní Wales, kde už si lesní požáry od října vyžádaly šest životů. Úřady proto vyzývají obyvatele, aby pokud možno nevycházeli a vyvarovali se zbytné fyzické aktivity.

Požáry, kterých hasiči nyní v Novém Jižním Walesu evidují asi šest desítek, už zničily kolem dvou set domů. Do boje s ohněm se zapojilo více než tisíc hasičů.

Extrémní nebezpečí vzniku požárů v oblasti podle meteorologů stále trvá, protože v příštích dnech lze očekávat další zvyšování teplot, které už nyní stoupají ke 40 stupňům. Na jižní polokouli se blíží léto a vydatnější, déletrvající déšť, který by smočil vyschlou půdu, podle meteorologů nepřijde ještě několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám