Hlavní obsah

Švéd vězněný šest let Al-Káidou v Mali je na svobodě

Stockholm

Odnož Al-Káidy v Mali po šesti letech věznění propustila uneseného švédského občana Johana Gustafssona. V pondělí to oznámilo švédské ministerstvo zahraničních věcí.

Foto: ČTK/AP

Maliský policista na hlídce

Článek

Dvaačtyřicetiletý Gustafsson už byl z Afriky letecky dopraven do Švédska, uvedla švédská diplomacie. Podle slov ministryně zahraničí Margot Wallströmové byl Gustafsson v „dobrém rozpoložení“. Švédská diplomacie neupřesnila, jak se osvobození podařilo vyjednat.

Gustafssona unesli společně se dvěma dalšími muži v roce 2011 členové Al-Káidy v muslimském Maghribu (AQIM). Švéd společně s nizozemským a francouzským kolegou podnikal cestu přes Mali na motocyklu. Uneseni byli v Timbuktu.

Francouz Serge Lazarevic byl propuštěn na základě výměny vězňů v prosinci 2014. Nizozemce Sjaaka Rijkeho objevili náhodou při razii loni v dubnu na severu země.

Mali je dějištěm násilností od roku 2012, kdy etničtí Tuaregové zahájili povstání s cílem vytvořit nový stát. Do povstání se ale vmísili stoupenci Al-Káidy, kteří se zmocnili měst na severu země a začali tam uplatňovat islámské právo šaría. Francouzské vojenské jednotky teroristy z území vytlačily o rok později. Al-Káida však nadále v oblasti útočí navzdory přítomnosti mírových sil OSN, na nichž se podílí kolem 40 zemí včetně ČR. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám