Hlavní obsah

Státy jihovýchodní Asie zbrojí ostošest, riziko roste

Novinky, rei
Stockholm

Vlády zemí jihovýchodní Asie radikálně navyšují nákupy zbraní. Vyplývá to ze zprávy Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (Sipri), podle něhož by takové kroky mohly oblast destabilizovat.

Článek

Dokument uvádí, že dovoz zbraní do Indonésie v letech 2005 až 2009 poskočil o 84 procent, do Singapuru o 146 procent a do Malajsie o 722 procent v porovnání s předchozími pěti lety. Singapur je první členskou zemí Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), která se od konce války ve Vietnamu dostala na seznam 10 největších příjemců zbraní.

Podle analytiků je příčinou nárůstu zbrojních dodávek v regionu nejen nahrazování zastaralých zbraní, ale i růst čínského vlivu a reakce na nákupy sousedních zemí. Sipri uvedl, že naposledy nakoupil bojová letadla a ponorky Vietnam.

Čínská vláda před deseti lety utratila za zbrojní dodávky necelých deset miliard dolarů (přes 180 miliard korun), zatímco dnes je to osminásobek. Podle stanice BBC se dá předpokládat, že obchod se zbraněmi v jihovýchodní Asii dále poroste, protože se regionu ekonomicky daří.

V průměru v letech 2005 až 2009 narostl globální obchod se zbraněmi oproti předchozím pěti letům o 22 procent. Po Asii a Oceánii ve zmíněném období zbraně nejčastěji proudily do Evropy (24 %). Následoval Blízký východ (17 %), Amerika (11 %) a Afrika (7 %). Kromě Singapuru se poprvé v první desítce na seznamu příjemců zbraní objevilo také Alžírsko.

Spojené státy zůstávají největším světovým vývozcem zbraní. V letech 2005 až 2009 se celosvětovém obchodu se zbraněmi podílely z 30 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám