Hlavní obsah

Soul nabídl Severní Koreji rozhovory o sjednocení na vysoké úrovni

– Soul

Jižní Korea nabídla obnovit rozhovory na vysoké úrovni s Pchjongjangem, které by měly být přípravou na mírové sjednocení, uvedla v pondělí BBC. Severní Korea zatím na výzvu neodpověděla, i když letos na podzim sama iniciovala několik rozhovorů.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejci demonstrují proti imperialistům. Pokusy o sjednocení jsou prý snahou ovládnout KLDR.

Článek

Jihokorejský ministr pro sjednocení Rju Kil-čche řekl, že zejména doufá v projednání sjednocení rodin rozdělených po válce v Koreji.

„Severní a Jižní Korea by se měly setkat tváří v tvář, aby narýsovaly plán mírového sjednocení,“ řekl Rju. „Kvůli tomu jsme předložili vládě Severní Koreje oficiální návrh na lednová jednání o vzájemných obavách mezi Severem a Jihem.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Chun Soo-young, ČTK/AP

Jihokorejský ministr pro sjednocení Rju Kil-čche

Ministr sdělil, že je možné setkat se jak v Soulu, tak v Pchjongjangu i v jakémkoli jiném korejském městě, se kterým budou souhlasit severokorejští představitelé. Dodal, že doufá v pozitivní odezvu Severní Koreje.

Pchjongjang ale na návrh zatím neodpověděl. Poslední rozhovory, které začaly z jeho iniciativy na závěr Asijských her, přerušil v říjnu poté, co Soul nezabránil jihokorejským aktivistům v posílání balónů s propagandistickými materiály na sever. KLDR také už dříve označila jihokorejské plány na sjednocení za pokus ovládnout Severní Koreu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám