Hlavní obsah

Soud se zadrženým Američanem začne příští týden, oznámila KLDR

Severní Korea v neděli oznámila, že Matthew Miller, který je jedním ze tří vězněných Američanů, stane před soudem 14. září. S odvoláním na severokorejská média o tom informovala agentura Reuters. Z čeho byl muž obviněn, není jasné.

Foto: KCNA, Reuters

Vojenská přehlídka v Pchjongjangu

Článek

Šestadvacetiletý Miller z kalifornského Bakersfieldu byl v KLDR zadržen letos v dubnu, když po příletu do země roztrhal své vízum a prohlásil, že chce v komunistické Severní Koreji žít.

Prohlášení severokorejských sdělovacích prostředků se nezmiňuje o dalším Američanovi, šestapadesátiletém Jeffreym Fowleovi, který byl zadržen v květnu poté, co na toaletách jachtařského klubu v Čchongdžinu nechal Bibli.

Od prosince 2012 je v KLDR zadržován americký misionář Kenneth Bae; odpykává si trest 15 let nucených prací za to, co KLDR označila jako podvratnou protistátní činnost.

Zadržení mají KLDR pomoci k jednání s USA

Začátkem tohoto měsíce dostali zahraniční novináři vzácnou příležitost hovořit se zadržovanými Američany. Ti v rozhovorech apelovali na USA, aby se postaraly o jejich brzké propuštění.

Na Severní Koreu jsou uvalené přísné sankce OSN kvůli jadernému a raketovému programu. Odborníci předpokládají, že Pchjongjang chce zadržované Američany využít jako vyjednávací páky k získání ústupků ze strany Washingtonu, s nímž nemá diplomatické vztahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám