Hlavní obsah

Soptění vulkánu La Palma zesílilo, láva vyvěrá z nových trhlin

Aktivita sopky na kanárském ostrově La Palma zesílila. Od pondělního rána vulkán chrlí více lávy a o víkendu vědci zaznamenali desítky otřesů, informoval místní tisk. O víkendu se na sopce otevřely nové trhliny, odkud láva vytéká.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nová erupce sopky Cumbre ViejaVideo: Reuters

 
Článek

"Jsme ve fázi, kdy je činnost (sopky) silnější," řekl agentuře EFE mluvčí ústavu Involcan David Calvo. Ústav monitoruje aktivity sopek na Kanárských ostrovech. V pondělí ráno se do sopky částečně zřítil hlavní kráter, což způsobilo silnější proud lávy. O víkendu se otevřely nové pukliny, z nichž také vytéká láva. Do vzduchu se dostalo na 50 tisíc tun oxidu siřičitého.

Čtveřice Britů pronikla na La Palmě do uzavřené zóny, aby se vyfotila s lávou

Koktejl

Současnou fázi sopečné aktivity, která začala 19. září, doprovází také větší počet otřesů. V uplynulém týdnu jich bylo 800. Většina z nich je tak slabá, že je obyvatelé ostrova necítí, nejsilnější zemětřesení ale dosáhlo 4,9 stupně.

Americká geologická služba minulý týden vyvrátila domněnky, že kvůli aktivitám sopky na Kanárských ostrovech může vzniknout "mega-cunami", která by mohla zasáhnout americké pobřeží.

Na La Palmě oživili kočku díky umělému dýchání, drony se chystají zachránit uvízlé psy

Koktejl

Od začátku erupce sopky Cumbre Vieja muselo být evakuováno zhruba 7500 z přibližně 85 500 obyvatel ostrova La Palma. Podle posledních údajů evropského pozorovacího programu Copernicus láva částečně nebo úplně zničila 901 hektarů půdy a přes 2100 budov.

Láva rovněž o několik hektarů zvětšila rozlohu ostrova, neboť její proud dosáhl moře a ztuhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám