Hlavní obsah

Smrt vůdce Tálibánu potvrdila afghánská tajná služba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Při sobotním útoku amerických bezpilotních letadel na oblast u afghánsko-pákistánských hranic skutečně zahynul vůdce afghánského hnutí Tálibán mulla Achtar Muhammad Mansúr. I když to USA zatím prověřují, afghánská tajná služba to podle BBC potvrdila.

Foto: Abdul Salam Khan, ČTK/AP

Zničené auto, ve kterém jel mulla Mansúr.

Článek

Afghánská tajná služba NDS v neděli uvedla, že Mansúr byl zabit v oblasti Dalbandi v pákistánském Balúčistánu. Bylo to první potvrzení jeho smrti z oficiálních zdrojů. V podobném duchu se podle BBC vyjádřili i předseda vlády Abdulláh Abdulláh a mluvčí ministerstva obrany Daulta Vazíri.

Vysoký velitel Tálibánu mulla Abdul Rauf agentuře AP řekl, že Mansúr zahynul při americkém náletu ”v pohraniční oblasti mezi Afghánistánem a Pákistánem”. Podle něj se tak ale nestalo v sobotu, ale už v pátek. Tálibán se dosud oficiálně nevyjádřil, dva jeho velitelé ale Mansúrovu smrt agentuře Reuters v neděli dopoledne popřeli.

Foto: Abdul Salam Khan, ČTK/AP

Auto mully Mansúra zasažené při americkém náletu

Spojené státy zatím výsledky útoku několika bezpilotních letadel prověřují. „Výsledky útoku stále hodnotíme a více informací poskytneme, až budou k dispozici,” prohlásil mluvčí Pentagonu Peter Cook. [celá zpráva]

Podle činitele amerického ministerstva zahraničí ale při útoku u pákistánského města Ahmad Wal v Balúčistánu přišel o život Mansúr a ještě jeden bojovník Tálibánu, napsal list Guardian.

Oznámení mluvčího Pentagonu o útoku na Mansúra

Pentagon přiznal, že útok byl provedený raketami vypálenými z bezpilotních letounů mimo území Afghánistánu. Útoky v Pákistánu, které jsou součástí tajného programu CIA, přitom obvykle nekomentuje. Zřejmě jsou součástí tajné dohody Washingtonu s Islámábádem a pákistánská vláda si nechce podkopat svou pozici přiznáním spolupráce s USA na kontroverzních náletech.

Foto: Taliban Handout/Handout, Reuters

Nový vůdce Tálibánu mulla Achtar Muhammad Mansúr, bývalý ministr dopravy za vlády Tálibánu

Odlišný postoj zřejmě zvolil Pentagon kvůli významu cíle, i když byl útok proveden mimo obvyklou oblast ve Vazíristánech. Ministr zahraničí USA John Kerry v neděli uvedl, že vedoucí činitelé Afghánistánu i Pákistánu byli o útoku na Mansúra uvědomeni, ministr kvůli tomu telefonoval s pákistánským premiérem Navázem Šarífem.

Mansúr Tálibán nezměnil

Podle ministra zahraničí USA Kerryho představoval vůdce Tálibánu Mansúr trvalou bezprostřední hrozbu pro síly USA v Afghánistánu, Afghánce a mírové snahy. „Spojené státy provedly v odlehlé oblasti u afghánsko-pákistánských hranic přesný vzdušný úder, zaměřený na vůdce Tálibánu mullu Mansúra. Mansúr představoval pokračující, bezprostřední hrozbu pro americký personál a Afghánce,” citovala agentura Reuters Kerryho prohlášení na tiskové konferenci v barmském Neipyijtu.

V Tálibánu byl však Mansúr považován za umírněnějšího než zakladatel a dlouholetý vůdce hnutí mulla Umar. Mansúr, který s Umarem Tálibán zakládal, byl podle srpnového vyjádření jednoho z velitelů Tálibánu umírněný, byl „znám mezi bojovníky v poli jako větší zastánce mírových rozhovorů než mulla Umar“.

Pentagon ale podle Guardianu uvedl: „Od smrti mully Umara a převzetí vedení podnikl Tálibán mnoho útoků, které vedly ke smrti desítek tisíc afghánských civilistů a příslušníků afghánských bezpečnostních sil i řady amerických a koaličních představitelů.“

Kerry tento postoj v Barmě potvrdil: "To, co chceme, je mír. Mansúr byl hrozbou pro toto snažení a úsilí ukončit násilí a utrpení lidu Afghánistánu, které už zažívá mnoho let. Otevřeně se také stavěl proti mírovým jednáním a procesu usmíření."

Otázkou ovšem je, nakolik byla Mansúrova pozice silná, část velitelů Tálibánu nesouhlasila s tím, že se rychle ocitl v čele hnutí, poté, co se provalilo, že mulla Umar je již pár let mrtev.

Reklama

Výběr článků

Načítám