Hlavní obsah

Smiřování Putina a Erdogana pokračuje. Státníci se sešli v Soči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči

Ruský prezident Vladimir Putin na úvod středeční schůzky se svým tureckým protějškem prohlásil, že samo jednání v černomořském letovisku Soči svědčí o tom, že se podařilo plně obnovit rusko-turecké vztahy po předchozí vážné roztržce.

Foto: Yuri Kochetkov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vítá svůj turecký protějšek Recepa Tayyipa Erdogana v černomořském letovisku Soči

Článek

"Je dobře, že máme možnost se takto pracovně setkat a jednat o klíčových otázkách vzájemné součinnosti a o hlavních problémech na mezinárodní scéně, včetně tak vyhrocených, jakým je syrská krize," řekl Putin.

"Sám fakt takového způsobu naší společné práce vypovídá o tom, že rusko-turecké vztahy získávají zvláštní charakter a obnovily se v plném rozsahu," dodal.

"Jsem přesvědčen, že kroky, které společně uděláme, změní osud celé oblasti," odvětil Erdogan.

Ještě zrušit sankce

Ten ještě před odletem na schůzku s Putinem vyzval Rusko, aby v zájmu definitivní normalizace vzájemných vztahů bezodkladně zrušilo zbývající obchodní sankce proti Turecku. Potvrdil také, že s Putinem bude jednat o situaci v Sýrii.

Moskva zavedla sankce v listopadu 2015 v reakci na incident, při němž turecké stíhačky sestřelily nad turecko-syrskou hranicí ruský bombardér Su-24.

Bombardér, působící v rámci ruského uskupení v Sýrii, podle turecké verze událostí narušil turecký prostor, což ruská strana popřela. Po sestřelení stroje syrští povstalci podporovaní Ankarou zastřelili jednoho ze dvou pilotů a zabili dalšího ruského vojáka při operaci na záchranu druhého pilota.

Moskva a Ankara se znovu sblížily po Erdoganově omluvě za smrt ruského pilota loni v červnu a také po nezdařeném pokusu o převrat v Turecku loni v červenci. Předchozí schůzka obou prezidentů se konala v březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám