Hlavní obsah

Sklapni, vzkázala Kimova sestra jihokorejskému prezidentovi, který nabídl pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Soul

Severní Korea odmítla nabídku Soulu na pomoc výměnou za denuklearizaci KLDR. Podle sestry severokorejského vůdce Kim Jo-čong, která má v ústředním výboru Korejské strany práce na starosti mezikorejské vztahy, by měl nový jihokorejský prezident Jun Sok-jol „sklapnout“. Vyloučila také vzájemná jednání obou Korejí na nejvyšší úrovni.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong

Článek

„Pro jeho veřejný obraz by bylo lepší, kdyby raději sklapl, než aby povídal nesmysly, protože nemá co lepšího říci,” uvedla Kim Jo-čong v prohlášení, které zveřejnila státní tisková agentura KCNA.

Junovu iniciativu označila za kopii plánu bývalého konzervativního prezidenta I Mjung-baka „Vize 3000: denuklearizace a otevření“, který skončil před dekádou neúspěchem. Jeho cílem bylo pomoci severu zvýšit tamní příjem na hlavu na 3000 USD za deset let prostřednictvím komplexní pomoci, pokud se vzdá svého jaderného programu a otevře své hranice.

Severní Korea odpálila dvě střely s plochou dráhou letu

Svět

Nový plán je podle Kim „vrcholem absurdity“ a je prý stejně nemožný jako „vytvořit morušová pole v tmavě modrém oceánu“. Kim dodala, že když viděli v Severní Koreji plán nabídky pomoci výměnou za denuklearizaci, uvědomili si, „že (Jun) je skutečně prostý a pořád ještě dětinský“. „Nikdo nevymění vlastní osud za kukuřičný koláč,“ dodala.

„I když může v budoucnu zaklepat na dveře s velkým plánem, protože jeho 'smělý plán' nefunguje, dáváme jasně najevo, že s ním nebudeme sedět tváří v tvář,” řekla v dlouhé tirádě.

Kritika jihu za údajné zavlečení covidu

Její výrok byl podle agentury Reuters dosud nejtvrdším osobním útokem na jihokorejského prezidenta, byť v srpnu už tvrdě kritizovala Jižní Koreu za to, že prý do KLDR zavlekla covid.

Podle ní se tam dostal na propagačních materiálech, které posílají odpůrci KLDR do země pomocí balonů vypouštěných z hranice. Kimova sestra pohrozila Jihu „smrtící odvetou“, pokud to bude pokračovat a Soul nezasáhne.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ohlásil vítězství proti covidu

Svět

V projevu se tématu opět dotkla, když řekla: „Tito padouši, kteří narušují naši bezpečnost tím, že pokračují v rozšiřování špinavého odpadu na naše území, vážně mluví o dodávkách potravin a lékařské pomoci obyvatelům na severu.“  „Takové činy jen podnítí vzrůstající nenávist a hněv našeho lidu,“ dodala.

Neuctivé, reaguje Soul

Jihokorejský ministr pro sjednocení, který má na starosti vztahy se Severní Koreou, označil poznámky sestry vůdce KLDR za „velmi neuctivé a nezdvořilé“.

Prezident Jun Sok-jol prohlásil, že je ochoten poskytnout Severní Koreji postupnou hospodářskou pomoc, pokud ukončí vývoj jaderných zbraní a zahájí denuklearizaci. Nabídku, se kterou přišel hned po svém zvolení, zopakoval ve středu na tiskové konferenci při příležitosti svých prvních 100 dní ve funkci.

Pušilin psal do KLDR Kimovi, chce vzájemně výhodné bilaterální vztahy

Svět

Jun ale zároveň prosazuje posílení vojenských odstrašujících prostředků své země vůči KLDR. Jižní Korea obnovila dlouho pozastavená společná cvičení se Spojenými státy, včetně velkých polních cvičení, která mají začít příští týden.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí ve středu uvedl, že Washington politiku nového jihokorejského prezidenta podporuje.

Podle Kim Jo-čong obnovení jihokorejsko-amerických cvičení jen dokazuje, jak jsou řeči spojenců o diplomatickém řešení neupřímné.

Reklama

Výběr článků

Načítám