Hlavní obsah

Pušilin psal do KLDR Kimovi, chce vzájemně výhodné bilaterální vztahy

– Pchjongjang

Severní Korea a samozvaná Doněcká lidová republika by měly rozvíjet „rovnou a vzájemně výhodnou bilaterální spolupráci. Napsal to premiér neuznávaného pseudostátu Denis Pušilin v dopisu severokorejskému lídrovi Kim Čong-unovi. Informoval o tom ve středu list The Guardian.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Denis Pušilin

Článek

Pušilin poslal Kimovi dopis připomínající osvobození Koreje z 15. srpna 1945, kdy dostaly japonské jednotky rozkaz přestat bojovat, uvedla severokorejská státní tisková agentura KCNA dva dny poté, co informovala o podobném dopisu od ruského prezidenta Vladimir Putina.

Putin a Kim si vyměnili dopisy, rozšiřují vzájemnou spolupráci

Evropa

„Lidé na Donbasu dnes taky bojují, aby získali zpět svou svobodu a historickou spravedlnost tak, jako to dělal korejský lid před 77 lety,“ napsal Pušilin v listu. „Poselství vyjádřilo přesvědčení, že bude dosaženo rovné vzájemně výhodné dohodnuté bilaterální spolupráce mezi Doněckou lidovou republikou a Korejskou lidově demokratickou republikou, která bude v zájmu lidu obou zemí,“ dodala KCNA.

Pušilin už dříve řekl, že doufá v „plodnou spolupráci“. Mluvil o tom poté, co KLDR uznala Doněckou lidovou republiku.

Severní Korea uznala separatistické republiky na Donbasu

Svět

K 15. srpnu přál KLDR i ruský prezident Vladimir Putin. Rozsah pozornosti, jakou věnuje KCNA podobným listům, jasně ukazuje na sbližování Moskvy a Pchjongjangu.

KLDR sice po vyhlášení samostatnosti a po korejské válce slavila 15. srpen stejně jako Jižní Korea jako den osvobození. Vyjadřovala přitom vděk Rudé armádě. Později se však náplň Dne osvobození vlasti začala měnit, jak se začaly zhoršovat vztahy se SSSR. Severní Korea nepřijala závěry po XX. sjezdu KSSS z roku 1956 a odmítla bojovat s kultem osobnosti. To už byli z funkcí odstavování Korejci, kteří před japonskou agresí utekli do Sovětského svazu, mnozí skončili v lágrech.

Separatisté povolávají na Donbas stavební specialisty ze Severní Koreje

Evropa

Zakladatel Severní Koreje Kim Ir-sen navíc začal prosazovat ideu čučche, jejíž součástí byla naprostá nezávislost země ve všech aspektech, což bylo popřením internacionalismu. Současně se v KLDR začalo razit, že se Severokorejci osvobodili sami.

Reklama

Výběr článků

Načítám