Hlavní obsah

Severní Korea ukázala plány třístupňové mezikontinentální balistické rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang

Severní Korea zřejmě chystá třístupňovou mezikontinentální raketu Hwasong 13. Plány na ní se objevily na fotografiích pořízených státní tiskovou agenturou KCNA z návštěvy vůdce Kim Čong-una na Akademii obranných věd. Není to poprvé, co takto „jakoby náhodou“ nechala KCNA uniknout informace o nových zbraních.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při návštěvě Akademie obranných věd. Za ním je nákres třístupňové raket Hwasong-13, na protější stěně nové rakety pro ponorky.

Článek

Podle záběrů se zdá, že Hwasong-13 je na rozdíl od úspěšně otestovaných raket Hwasong-12 a 14 poháněn pevnými palivy. Díky tomu by mohla být rychleji odpálena, jelikož odpadá nutnost načerpání v raketě neskladných kapalných paliv.

Foto: ČTK/AP

Odpálení mezikontinentální rakety Hwasong-14

Jihokorejce ale zejména znepokojují záběry na balistickou raketu vypalovanou z ponorky Pchukguksong-3, jejíž plány KCNA ve svém příspěvku rovněž odhalila. Ta vypadá jako vylepšená verze starších raket Pchukguksong 1 a 2, vypalovaných z ponorek, oproti nimž má zřejmě prodloužený dolet.

Foto: Kcna, Reuters

Odpálení balistické rakety ze severokorejské ponorky.

Ani jedna z nich nebyla nikdy testována, ale KLDR minulý měsíc provedla několik testů motorů pro tyto střely.

KCNA nezveřejnila, kdy Chemický institut univerzity Kim navštívil. většinou o podobných návštěvách informuje s jednodenním zpožděním. Agentura uvedla, že Kim institutu předložil důležité úkoly: „Instruoval institut, aby vyráběl víc paliva pro motory na tuhá paliva a špičky raket kryjících hlavice kvůli dalšímu rozšíření výroby motorů.“. Pro špičky hlavic raket a výtokové trysky má využít kompozitů.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un si prohlíží špičku raket.

Realita, nebo fikce?

Nelze ale vyloučit, že jde jen o další bluf ve vysoké politice a žádné podobné rakety, nebo alespoň třístupňový Hwasong-13, neexistují. Pro tuto možnost hovoří zejména fakt, že zpráva byla zveřejněna v době, kdy Jižní Korea a USA pořádají společné vojenské cvičení, jehož se účastní na 57 tisíc vojáků a KLDR jej ostře kritizuje.

Záměrné úniky plánů ostatně listu ČungAng Ilbo potvrdil generální tajemník z Korejského obranného a bezpečnostního fóra Šin Čong-wu. „KLDR má dlouhou historii v ukazování aktuálních zbraní anebo jejich návrhů přes státní média, aby se světu pochlubila svými vojenskými schopnostmi,” prohlásil.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při návštěvě Akademie obranných věd míjí panel s podobou špičky hlavice

List Čoson Ilbo navíc uvedl, že i plán útoku na Guam, s nímž generálové seznámili v půlce srpna vůdce, mohl být jen bluf, protože satelitní záběr tamní základny, který měl dokumentovat, že ji má KLDR v zaměřovačích, byl šest let starý a pocházel z veřejně dostupných satelitních map Google Earth.

BBC navíc poznamenala, že na KLDR již zřejmě dopadají mezinárodní sankce uvalené kvůli jejím raketovým a zejména pak jaderným testům, které odporují mezinárodním úmluvám. Vychází z toho, že na posledním klání severokorejských vojenských letců chyběly pro zemi nejmodernější stroje MiG-29. Zřejmě se nedostává náhradních dílů a možná ani paliva, poznamenává britský list.

Reklama

Výběr článků

Načítám