Hlavní obsah

Severní Korea prý nakupuje zbraně místo jídla

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Severní Korea navzdory závažným nedostatkům potravin nakoupila v uplynulých pěti letech zbraně v hodnotě 65 miliónů dolarů (téměř 1,2 miliard korun). Řekl to jihokorejský poslanec Kvon Jung-se kritizující příliš měkký přístup vlády vůči KLDR.

Foto: Kyodo, Reuters

Severní Korea má jednu z největších armád na světě.

Článek

Kvon řekl, že Severní Korea za minulé vlády v jeho zemi ročně za zbraně utratila okolo 13 miliónů dolarů. Podle serveru BBC se odvolával na informace zpravodajských služeb, které nikdo nepotvrdil.

Zbraně podle poslance pocházely z Ruska, Číny, Německa, Slovenska a dalších zemí. „Zprávy prokazují, že Sever rozšiřoval své vojenské kapacity i přes závážné nedostatky potravin,“ řekl Kvon.

Předchozí vláda v Soulu posílala svému severnímu sousedovi potravinovou pomoc, jejíž využívání nebylo podle kritiků dostatečně monitorované a většinu jídla dostala armádní elita.

Severní Korea má jednu z největších armád na světě a na její chod se vydává téměř čtvrtina národního důchodu. Oproti 1,7 miliónu severokorejských vojáků má Jižní Korea asi 680 tisíc.

Hrozba hladomoru

Desetitisíce Severokorejců však hladoví. V červenci varoval Světový program pro výživu, že situace je nejhorší od hladomoru devadesátých let. V zemi s 23 milióny obyvatel potřebuje okamžitou pomoc pět až šest miliónů.

Jihokorejský prezident Lee Mjung-bak slíbil po nástupu do funkce počátkem roku zastavení bezpodmínečné pomoci Severu, což přineslo opětovné zchlazení vzájemných vztahů obou zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám