Hlavní obsah

Severní Korea označila Bidena za imbecila

– Pchjongjang

Za hlupáka s nízkým IQ a imbecila postrádajícího lidské kvality označila v úterý Severní Korea bývalého amerického viceprezidenta a demokratického kandidáta do prezidentských voleb v roce 2020 Joe Bidena. Stalo se tak v reakci na to, že Biden označil vůdce severokorejské diktatury Kim Čong-una za tyrana.

Foto: Meg Kinnard, ČTK/AP

Joe Biden na předvolebním mítinku ve Filadelfii.

Článek

„To, co prohlásil, je pouze sofistika imbecila, který postrádá základní kvality jako lidská bytost, natož jako politik,“ uvedla státní tisková agentura KCNA k Bidenovu vyjádření na sobotním předvolebním mítinku ve Filadelfii.

Tam podle časopisu Newsweek položil Biden řečnickou otázku: „Jsme země, která se snaží vlichotit diktátorům a tyranům jako Putin a Kim Čong-un?“

„Nikdy neodpustíme člověku, který si troufne provokovat nejvyšší vedení KLDR, naopak za to draze zaplatí,“ dodala agentura KCNA, podle které je Biden „hlupák s nízkým IQ“.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Joe Biden při kampani

KCNA rovněž připomněla, že Bidena nařklo několik žen z nevhodného chování [celá zpráva], že v souvislosti se svými projevy čelil obvinění z plagiátorství nebo že v roce 2011 usnul během projevu prezidenta Baracka Obamy. Agentura se také vysmála Bidenovu „přesvědčení, že je nejpopulárnější prezidentský kandidát“.

Kritika Pchjongjangu na adresu Bidena výrazně kontrastuje s opakovanými tvrzeními KLDR o skvělých vztazích mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a Kimem. Severokorejský vůdce v dubnu prohlásil, že jeho osobní vztahy s šéfem Bílého domu jsou nadále dobré, přestože jejich druhý summit ve Vietnamu skončil v únoru předčasně a bez dohody.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un na fotografii z 9. května, kdy přihlížel testům zbraní

Severní Korea v minulých letech často napadala americké a jihokorejské politiky hrubými urážkami. Bývalého prezidenta USA Obamu nazvala jednou „opicí“. V době vysokého napětí vyvolaného sérií raketových testů KLDR v roce 2017 Kim o Trumpovi prohlásil, že je „choromyslný senilní stařík“.

Vztahy Kima a Trumpa se výrazně zlepšily v následujícím roce, když se Kim rozhodl zastavit testy jaderných zbraní a raket dlouhého doletu a vydal se na cestu diplomacie.

Foto: Leah Millis, Reuters

Prezident USA Donald Trump s lídrem KLDR Kim Čong-unem na summitu v Hanoji

Česká delegace v Severní Koreji

V současné době je v KLDR česká parlamentní delegace v čele s bývalým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a exministryní obrany Karlou Šlechtovou (za ANO). Chtějí se přesvědčit o situaci v zemi sužované neúrodou a zlepšit vztahy poté, co KLDR jednala s USA, Jižní Koreou i Ruskem. KLDR má zájem o spolupráci v oblasti obchodu, vzdělávání a kultury.

Česká delegace míní také Severní Koreu informovat o pozicích EU. Otázku lidských práv zřejmě neotevře, protože je to pro Pchjongjang citlivé téma.

Reklama

Výběr článků

Načítám