Hlavní obsah

Rusové Tálibánu nabízeli odměny za zabité vojáky Západu, potvrdil Londýn. Umírali i Češi

Novinky, jem

Zdroje z britské bezpečnostní komunity podle stanice Sky News potvrdily dřívější informace amerického deníku The New York Times, že ruská tajná služba nabízela peníze Tálibánu za zabíjení příslušníků koaličních sil v Afghánistánu. Sky News o tom informovala v pondělí s tím, že kvůli tomu předseda bezpečnostního výboru parlamentu hodlá interpelovat ministra obrany. V Afghánistánu zahynulo i několik příslušníků Armády ČR.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Američtí vojáci na hlídce s afghánskými

Článek

„Domnívám se, že je zcela nepřijatelné, aby byl jeden z dalších stálých členů Rady bezpečnosti OSN přistižen, jak trénuje a podporuje tyhle milice, které brání mírovému řešení již déle než desítku let trvajícího konfliktu (v Afghánistánu),“ řekl Sky News předseda bezpečnostního výboru dolní komory britského parlamentu Tobias Ellwood.

Pokud bude žádosti Elwooda o mimořádnou interpelaci ministra vyhověno, je předseda bezpečnostního výboru odhodlán požadovat po britském kabinetu, aby Spojené království nařčení Ruska z nabízení odměn za zabíjení západních vojáků řešilo i mezi spojenci.

„Je to tak závažné, že budu během pondělí žádat mimořádnou interpelaci, a vyzvu k tomu, aby Spojené království tuhle věc řešilo na půdě OSN a mezi našimi spojenci v NATO,“ předeslal Ellwood.

Cílem je Západ destabilizovat

Americký deník The New York Times v pátek napsal, že Spojené státy dospěly před měsíci k přesvědčení, že jednotka ruské vojenské tajné služby, která byla spojená s pokusy o atentát a s jinými tajnými operacemi v Evropě, jejichž cílem bylo destabilizovat Západ nebo se pomstít přeběhlíkům, loni skrytě nabídla odměny za úspěšné útoky na koaliční jednotky v Afghánistánu.

Rusko nabídlo odměny Tálibánu za zabíjení členů koaličnich sil, píše NYT

Amerika

Rusové i Tálibánci informace NYT popřeli.

Zdroje z bezpečnostní komunity nicméně podle Sky News potvrzují, že nařčení Rusů sedí. „Jedná se o další příklad morálního vakua, v němž (ruská tajná služba) GRU operuje,“ konstatuje zdroj.

Stejná jednotka, která zavraždila Skripala

Sky News opět s odkazem na nejmenované zdroje uvedla, že peníze za zabíjení západní vojáků měla nabízet jednotka GRU 21955, která měla být odpovědná také za atentát na někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a nepovedený pokus o převrat v Černé hoře v roce 2016. GRU je ruská vojenská rozvědka a číslo 21955 má být kódové označené pro jednotku, která osnuje záškodnické operace na cizím území.

Třetím agentem zapojeným do otravy Skripala je Denis Sergejev

Evropa

Konflikt v Afghánistánu probíhá od roku 2001. Zapojila se do něj padesátka zemí včetně Česka, které už v zemi ztratilo čtrnáct vojáků. Naposledy padli příslušníci Armády ČR v Afghánistánu v roce 2018. Při dvou útocích tehdy zemřeli čtyři čeští vojáci. Američané přišli jen během loňského roku v Afghánistánu o dvacítku vojáků. U kterých incidentů je možné podezírat Rusy ze zapojení, New York Times ani Sky News neuvádějí.

V Afghánistánu letos padlo 12 zahraničních vojáků, z toho čtyři Češi

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám