Hlavní obsah

Riziko rozšíření eboly do světa trvá, varuje OSN

– Freetown

Nebezpečí zavlečení eboly do dalších částí světa stále trvá, řekl v pondělí BBC šéf mise OSN pro řešení krize s ebolou Tony Banbury v hlavním městě Sierry Leone Freetownu. Odmítl sdělit, zda už se dosáhlo požadovaných cílů v boji s nemocí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemsko vyslalo do Sierry Leone mobilní nemocniciVideo: Reuters

 
Článek

„Je tu pořád velké riziko, že se ebola bude šířit. Buď přímo v této oblasti, nebo může někdo nasednout do letadla do Asie, Latinské Ameriky, Severní Ameriky nebo Evropy. Proto je tak důležité se dostat na nulový počet případů tak rychle, jak to jen bude možné,“ řekl Banbury.

V říjnu Banbury řekl Radě bezpečnosti, že cílem je, aby se léčilo 70 procent z nakažených a 70 procent obětí bylo bezpečně pohřbeno. Zda se toho dosáhlo, přímo neřekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Banbury, který si zřejmě potrpí na číslici 70, uvedl, že 70 procent cílů se splnilo ve většině oblastí tří nejvíce postižených zemí, jimiž jsou Libérie, Sierra Leone a Guinea: „Ale v některých oblastech včetně těch v Sieře Leone, zejména v hlavním městě Freetownu a ve městě Port Loko, jsme toho nedosáhli.“

Foto: Reuters

Nově zřízené centrum pro ošetřování nakažených ebolou v guinejské Beyle

Ve Freetownu teprve v neděli buldozery planýrovaly krajinu pro nový hřbitov pro oběti.

Podle poslední zprávy Světové zdravotnické organizace z 29. listopadu si ebola zatím vyžádala 6928 obětí a nakaženo bylo přes 16 000 lidí. Každý týden na ebolu umírá dvě stě až tři sta nakažených. Podle Banburyho by ale situace byla ještě mnohem horší, kdyby mezinárodní společenství nezasáhlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám