Hlavní obsah

Raději zmizte z Pchjongjangu, vyzvala KLDR zahraniční velvyslanectví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severokorejská vláda vyzvala zastupitelské úřady, aby zvážily, zda nechtějí evakuovat své zaměstnance. KLDR to zdůvodnila zvýšeným napětím na Korejském poloostrově. Doporučení k evakuaci svých lidí dostala i ambasáda České republiky v Pchjongjangu.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s generály

Článek

To, že česká ambasáda doporučení v pátek dostala, potvrdil velvyslanec v Pchjongjangu Dušan Štrauch. "Doporučení (od severokorejských úřadů) jsme dnes obdrželi, nikoli ale individuálně, nýbrž v rámci skupiny zemí," řekl Štrauch agentuře ČTK.

Stejnou výzvu dostala také ruská ambasáda, která potvrdila, že ji obdržely všechny zastupitelské úřady v KLDR. Denis Samsonov, mluvčí ruského velvyslanectví v hlavním městě Severní Koreje, nicméně připustil, že Rusko výzvu ještě zváží. Ruští zástupci ale v Pchjongjangu nepociťují žádné průvodní znaky napětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un kontroluje armádní cvičeníVideo: Reuters

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov podle agentury Reuters uvedl, že Moskva doporučení konzultuje s Washingtonem, Pekingem, Soulem i Tokiem.

Rusko už ve čtvrtek ústy mluvčího ministerstva zahraničí Alexandra Lukaševiče uvedlo, že rozvoj severokorejského jaderného programu brání obnovení šestistranných rozhovorů. Lukaševič v souvislosti s programem také kritizoval porušení rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protiraketová obrana v Jižní KorejiVideo: Reuters

Napětí na Korejském poloostrově roste na pozadí společných manévrů Spojených států a Jižní Koreje. Bezmála dva měsíce dlouhé vojenské cvičení je reakcí na únorový jaderný test KLDR, v pořadí třetí.

Následovalo vystupňování hrozeb z obou stran, které vyvrcholilo, když Severní Korea ve středu pohrozila Spojeným státům jaderným útokem a podle jihokorejských zdrojů začala přemisťovat rakety středního doletu. Pohrozila také zrušením společné průmyslové zóny s Jihem, ze které mají ekonomický prospěch obě země.

Jižní Korea stažení svých zaměstnanců a uzavření zóny v Kesongu neplánuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám