Hlavní obsah

Protičínská prezidentka Tchajwanu obhájila svůj post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej
Aktualizováno

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v sobotních prezidentských volbách obhájila svůj mandát na další čtyřleté období. Její hlavní oponent Chan Kchuo-jü z Kuomintangu, který je vstřícnější k Číně, přiznal porážku a řekl, že soupeřce už telefonicky poblahopřál.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen obhájila post.

Článek

Podle agentury Kjódó získala Cchaj Jing-wen v dnešních volbách rekordních osm milionů hlasů. Podle agentur AFP a AP voliči podpořili prezidentku v její pozici ochránkyně autonomie Tchaj-wanu vůči rostoucímu tlaku pevninské Číny, která ostrov považuje za součást svého území.

Členka vládnoucí Demokratické pokrokové strany (DPP) Cchaj Jing-wen je od 20. května 2016 první ženou v čele 23milionového Tchaj-wanu. Za vlády Cchaj Jing-wen se zhoršily vztahy Tchaj-wanu s Čínou a Peking v poslední době stupňuje tlak na ostrov. Prioritou prezidentky je naopak prohlubování vztahů s Japonskem a Západem.

Vláda Cchaj Jing-wen loni v srpnu rozhodla o největším zvýšení výdajů na obranu za poslední desetiletí. Od letošního ledna by mělo jít na armádu 411,3 miliard tchajwanských dolarů (přes 300 miliard Kč) ročně. Rozhodnutí přišlo v době, kdy Čína oznámila, že se ve snaze spojit Tchaj-wan s pevninou "nevzdá použití síly" a podnikne veškerá vojenská opatření, aby porazila "separatisty". [celá zpráva]

Cchaj také loni v březnu v USA dala najevo zájem nakoupit americké tanky Abrams, stíhačky F-16 a o další zbraně, jejich prodej americké ministerstvo zahraničí schválilo.

Spojené státy schválily prodej tanků a raket Tchaj-wanu

Svět

Parlamentní volby

Poté, co protikandidát Chan Kchuo-jü nominovaný za opoziční Národní stranu (Kuomintang) přiznal porážku, oznámil její předseda Wu Teng-i rezignaci.

Na Tchaj-wanu se dnes konaly kromě prezidentských také parlamentní volby. V nich průzkumy přisuzovaly roli favorita prezidentčině vládnoucí Demokratické pokrokové straně (DPP).

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Prezidentčina DPP je tradičně vnímána jako síla prosazující nezávislost Tchaj-wanu na pevninské Číně nebo minimálně zachování současného stavu. Od roku 2016, kdy je Cchaj prezidentkou, usiluje Peking o diplomatickou izolaci tohoto ostrovního státu a Tchaj-wan přišel o několik diplomatických spojenců. V současnosti ho uznává už jen 15 zemí na světě - většina z nich je z Jižní Ameriky, karibské oblasti a Tichomoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám