Hlavní obsah

Tchajwanská prezidentka odmítá mír s Čínou, trvá na suverenitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen oznámila v úterý, že navzdory ztrátě popularity bude obhajovat své křeslo. Vymezila se i vůči opozičnímu Kuomintangu (Národní strana), který chce v případě vítězství v parlamentních volbách podepsat mírovou dohodu s Čínou. Ta by podle prezidentky ohrozila suverenitu a demokracii na Tchaj-wanu. Čína ostrov považuje za své území.

Foto: Profimedia.cz

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen

Článek

„Tchajwanská společnost nepřijme žádnou dohodu, která by narušila tchajwanskou národní suverenitu a demokracii,” řekla poté ve středu prezidentka Cchaj Jing-wen podle agentury Reuters. Skutečný mír podle ní nenastane, dokud Čína nevyloučí, že by mohla použít sílu k ovládnutí ostrova. Demokratická pokroková strana prezidentky je vnímána jako síla odmítající sbližování s pevninskou Čínou. Neuznává politiku jedné Číny. Loni v listopadu ale utrpěla v místních volbách porážku, zatímco opoziční Kuomintang posílil.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu ozbrojeným zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Právě otázka nezávislosti může být tématem prezidentských voleb. Prezidentka, která po porážce v listopadových místních volbách odstoupila z vedení Demokratické pokrokové strany, jde do voleb v roce 2020, i když má jen patnáctiprocentní podporu, řekla CNN: „Je přirozené, že každý úřadující prezident ve funkci chce udělat více pro zemi a chce dokončit věci ve své agendě. A je docela přirozené, že prezident usiluje o další čtyřletý mandát, aby uzavřel svou agendu.”

Vztahy Tchaj-wanu s Čínou se za vlády prezidentky Cchaj Jing-wen zhoršily, i když sama usilovala o jednání s Čínou. Peking v poslední době stupňuje tlak na ostrov. Čínský prezident Si Ťin-pching začátkem ledna varoval, že se Čína nezaváže nepoužít sílu proti snahám o nezávislost Tchaj-wanu. Uvedl, že sjednocení s Tchaj-wanem je nevyhnutelné, na což Cchaj odpověděla, že Tchaj-wan nikdy nevzdá těžce vybojovaných demokratických svobod.

Aktuální vnitropolitickou kontroverzi vyvolal předseda Kuomintangu, který prosazuje sblížení s Čínou. Minulý týden Wu Ten-i řekl, že by Tchaj-pej mohl s Pekingem podepsat mírovou smlouvu, pokud jeho strana příští rok vyhraje parlamentní volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám