Hlavní obsah

Protesty v Uzbekistánu si za víkend vyžádaly mrtvé a stovky zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmnáct lidí přišlo o život a nejméně 243 bylo zraněno při protestech, které se o víkendu odehrály v Karakalpatské autonomní republice v Uzbekistánu. Oznámila to v pondělí místní generální prokuratura. Úřady také zadržely více než 500 účastníků nepokojů. Agentura Reuters označila události posledních dnů za nejhorší násilnosti v této středoasijské zemi za posledních 17 let.

Foto: Kun.uz, Reuters

Shořelý vůz, pozůstatek víkendových protestů v Uzbekistánu

Článek

„Během masových nepokojů v Nukusu ve dnech 1. a 2. července zahynulo 18 lidí, různě závažná zranění utrpělo 243 občanů, včetně 38 příslušníků bezpečnostních složek,“ řekl uzbecké zpravodajské televizi mluvčí generální prokuratury Abror Mamatov. Nukus je správním střediskem autonomní republiky. Mezi mrtvými je 14 civilistů a čtyři členové bezpečnostních složek, uvedla s odvoláním na úřady agentura AP.

Dva exiloví opoziční politici, kteří jsou v kontaktu s lidmi na místě, se domnívají, že skutečný počet obětí je mnohem vyšší. Agentura Reuters poznamenala, že počet mrtvých nebylo možné nezávisle ověřit. Uzbecký server Daryo.uz citoval šéfa karakalpatského ministerstva zdravotnictví, podle kterého jsou nemocnice v Nukusu plné pacientů zraněných při střetech s policií. „Hospitalizovaných byly tisíce, podstupují léčbu,“ řekl.

Uzbekistánem zmítají protesty, prezident vyhlásil v části země nouzový stav

Svět

Při nepovolených demonstracích a následných nepokojích v Nukusu úřady zadržely 516 lidí. Z nich některé po správním řízení propustily na svobodu, uvedl velitel národní gardy Uzbekistánu Davron Džumanijazov, kterého citovala agentura Interfax. Ta připomněla dřívější prohlášení úřadů, že zadržely skupinu organizátorů nepokojů a obvinily je z pokusu o převzetí moci.

Prezident Šavkat Mirzijojev už v neděli uvedl, že při protestech přišlo o život několik lidí. Demonstranti v Nukusu podle něj házeli kamení, zakládali požáry a útočili na policii. „Bohužel jsou oběti mezi civilisty i mezi strážci zákona,“ řekl.

Protesty tisíců lidí odstartoval návrh ústavního dodatku, který by omezil autonomii této republiky na západě Uzbekistánu. Prezident v sobotu večer oznámil, že s ohledem na demonstrace od návrhu upustí, ale vyhlásil v autonomní republice na měsíc nouzový stav.

Podle současné uzbecké ústavy je Karakalpakstán považován za svrchovanou republiku v rámci Uzbekistánu, která má právo se oddělit po uspořádání referenda. V Uzbekistánu - nejlidnatější středoasijské zemi s přibližně 35 miliony obyvatel - jsou veřejné demonstrace zakázány, připomněla agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám