Hlavní obsah

Uzbekistánem zmítají protesty, prezident vyhlásil v části země nouzový stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taškent

Několik tisíc lidí od pátku demonstrovalo v Karakalpatské autonomní republice v Uzbekistánu, kde jsou podobné projevy nespokojenosti velmi vzácné. Protesty odstartoval návrh ústavního dodatku, který by omezil autonomii této republiky. Prezident Uzbekistánu Šavkat Mirzijojev v sobotu oznámil, že země od návrhu upustí, kvůli demonstracím ale vyhlásil na měsíc nouzový stav.

Foto: Mukhtar Kholdorbekov, Reuters

Prezident Uzbekistánu Šavkat Mirzijojev

Článek

Shromáždění bylo svoláno na protest proti plánům ústavní reformy, která by změnila status autonomní republiky, kde žije etnická menšina Karakalpaků. Policie protestující v hlavním městě regionu Nukus rozehnala, když se jich část pokusila vtrhnout do správních budov.

Podle současné uzbecké ústavy je Karakalpakstán považovaný za svrchovanou republiku v rámci Uzbekistánu, která má právo se oddělit uspořádáním referenda, píše agentura Reuters. V nové verzi ústavy, o níž Uzbekistán plánuje uspořádat v příštích měsících referendum, by se již o svrchovanosti Karakalpatské autonomní republiky ani o jejím právu na odtržení nehovořilo.

Mirzijojev v sobotu oznámil, že tyto změny budou z navrhované reformy vypuštěny. Vyhlášení nouzového stavu poté prezidentská kancelář odůvodnila „zajištěním bezpečnosti občanů“ a „návratem k právnímu státu“.

V Uzbekistánu, nejlidnatější středoasijské zemi s přibližně 35 miliony obyvatel, jsou veřejné demonstrace zakázané, píše AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám