Hlavní obsah

Při pákistánských náletech zemřelo na šedesát radikálů

Islámábád

Nejméně 60 vzbouřenců zahynulo ve středu na kmenových územích Severního Vazíristánu při náletech pákistánských sil. Podle armádního sdělení jsou mezi oběťmi, jejichž počet je zdaleka nejvyšší za několik měsíců, i cizinci a vysocí představitelé Tálibánu. Jejich jména však nepadla.

Foto: Nicolas Asfouri/, Reuters

Bitevní vrtulník AH-1 Cobra pákistánského letectva

Článek

Zprávy o počtu obětí se podle zdrojů liší od 32 do 60. Místní kmenoví stařešinové uvedli, že bylo zabito i deset civilistů. Počet obětí zatím není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Vysoký velitel pákistánských ozbrojených sil uvedl, že letadla vzlétla, když byly „potvrzeny zpravodajské informace o úkrytech radikálů a jejich nejvyšších velitelů”.

Radikálové, proti kterým byly útoky namířeny, byli podle armády zapojeni do nedávných násilností a útoků na vojáky v této oblasti, dodal činitel. „Než jsme akci zahájili, prověřili jsme zprávy rozvědky o tom, kde se ukrývají rebelové a jejich vysocí velitelé,” doplnil pro agenturu Reuters.

Obyvatelé Severního Vazíristánu potvrdili, že terčem náletů se staly desítky domů používaných ozbrojenci jako útočiště.

Pákistánský Tálibán bojuje od roku 2007 proti vládě v Islámábádu. Střety si vyžádaly tisíce obětí. V posledních týdnech mají na svědomí desítky obětí také střety mezi různými frakcemi vzbouřenců na severozápadě země.

Letos bylo domluveno příměří a zahájena jednání o ukončení konfliktu, která ale byla přerušena, když se Tálibán přihlásil k útoku na vojáky. Armáda odpověděla vzdušnými útoky. [celá zpráva]

Zatímco premiér Naváz Šaríf chce jednat s Tálibánem, armáda preferuje rozsáhlou vojenskou ofenzivu. Zatím není jasné, zda premiér středeční útoky schválil.

Reklama

Výběr článků

Načítám