Hlavní obsah

Nálety na pozice pákistánského Tálibánu, jednání už nemají šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Čtvrteční nálety na pozice pákistánského Tálibánu na kmenových územích Severního Vazíristánu si vyžádaly podle posledních údajů agentury Reuters čtyřicet mrtvých. Úder přišel poté, co selhaly rozhovory mezi vládou a radikálním hnutím. Schválil ho premiér Naváz Šaríf.

Foto: Nicolas Asfouri/, Reuters

Bitevní vrtulník AH-1 Cobra pákistánského letectva

Článek

„Nejméně 40 rebelů bylo usmrceno při přesně cílených útocích v oblasti kolem města Mir Alí,” sdělil ve čtvrtek nejmenovaný představitel pákistánské rozvědky agentuře Reuters. „Celkem bylo bombardováno šest různých míst,” dodal. Jiný činitel uvedl, že mezi cíli letectva byly výcvikové tábory vedené uzbeckými a turkmenskými radikály.

Útoky ze vzduchu schválil premiér Naváz Šaríf, který dosud upřednostňoval mírová jednání. Podle agentury Reuters to může svědčit o skutečnosti, že Šaríf po dlouhé době podlehl tlaku armády požadující razantnější akci proti Tálibánu.

Ministr vnitra Čaudhrí Nisar Alí Chán řekl: „Ozbrojené síly mají právo při sebeobraně oplácet údery a nyní to budeme dělat. Rozhodli jsme se dál nepokračovat v rozhovorech.”

Snahy o dohodu s Tálibánem skončily v pondělí neúspěchem, když se jedno z ozbrojených křídel hnutí přihlásilo k zabití 23 pohraničníků. Masakr následoval po několika pumových útocích povstalců v Péšávaru a jeho okolí.

Vláda v pondělí další rozhovory odřekla. Tálibán ve středu nabídl podmínečné příměří, aby bylo možné obnovit dialog o ukončení bojů, které si za šest let vyžádaly přes 6000 obětí. Nálety a vyjádření ministra vnitra ukazují, že Islámábád o to nyní nemá zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám