Hlavní obsah

Při indicko-pákistánské přestřelce v Kašmíru zemřelo sedm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Sedm lidí zemřelo při přestřelce mezi indickými a pákistánskými vojáky, která se odehrála v noci na úterý v himálajském regionu Kašmír. S odvoláním na sdělení úřadů o tom informovala agentura AP, podle které jde o jeden z nejvážnějších incidentů od únorového sebevražedného útoku v indické části Kašmíru, kdy zahynulo přes 40 lidí. Obě strany se navzájem obviňují ze zahájení palby.

Foto: Mukesh Gupta, Reuters

Indičtí pohraničníci u hranic s Pákistánem

Článek

Při posledním incidentu zemřeli tři pákistánští vojáci, pákistánský vesničan, dvě Indky a indický pohraničník.

Pákistánská armáda v prohlášení uvedla, že tři pákistánští vojáci přišli o život a čtvrtý byl zraněn, když na jejich pozice v pohraničním městě Rakhčikrí v Pákistánem kontrolované části Kašmíru zaútočili indičtí vojáci. Podle pákistánské policie si indické ostřelování také vyžádalo život 70letého vesničana.

Pákistánská armáda zároveň sdělila, že palbu pouze opětovala.

Indická armáda naopak obvinila Pákistán z ostřelování indické části Kašmíru a střelby z lehkých zbraní. Podle indické policie si pákistánský útok vyžádal životy indické ženy, mladé dívky a člena polovojenské pohraniční policie. Zraněno podle ní pak bylo dalších 18 indických civilistů a pět vojáků. Také Indie doplnila, že ona pouze palbu opětovala.

Islámábád a Dillí spolu od získání nezávislosti v roce 1947 vedly čtyři války, z nichž tři byly o Kašmír. Obě země si činí nárok na celý region, každá z nich ale v současnosti ovládá jen jeho část. Poslední příměří bylo uzavřeno v roce 2003.

Ačkoliv přestřelky mezi indickými a pákistánskými silami jsou v Kašmíru relativně časté, letos se situace eskalovala, když si v únoru útok sebevražedného atentátníka v indické části Kašmíru vyžádal životy 44 příslušníků indických vojsk ministerstva vnitra. [celá zpráva]

K útoku se přihlásilo islamistické povstalecké hnutí Džajše Muhammad, které má zázemí v Pákistánu. Indie v reakci na útok podnikla v Pákistánu nálet. [celá zpráva] Pákistán při dalším vzdušném souboji sestřelil indické letadlo a zadržel jednoho pilota, kterého ve snaze snížit napětí předal Indii. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám