Hlavní obsah

Pákistán předal Indii sestřeleného pilota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí/Islámábád
Aktualizováno

Pákistán v pátek propustil ze zajetí a předal na hranici indickým úřadům indického pilota Abhi Nandana Varthamana, kterého zajal poté, co pákistánská armáda sestřelila jeho MiG-21 Bison nad Kašmírem, uvedla BBC. Jeho propuštění by mohlo přispět ke zmírnění napětí mezi oběma zeměmi.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Auto převážející indického pilota

Článek

Těsně před předáním indický pilot řekl pákistánské televizi, že na něj pákistánská armáda udělala velký dojem. Zřejmě měl na mysli, jak pákistánští vojáci zasáhli a chránili ho, když ho začali bít vesničané. [celá zpráva]

Pilot byl předán indické straně na přechodu Wagah, který je jediným hraničním přechodem mezi oběma zeměmi.

Indický MiG byl sestřelen ve středu, den poté, co indické letouny v úterý bombardovali oblast Pákistánu, kde se údajně nacházejí tábory teroristů ze skupiny Džaíš-e-Muhammad. Ta se přihlásila k sebevražednému atentátu z půlky února, jenž si vyžádal přes čtyřicet mrtvých.

Foto: Reuters

Zajatý inidcký pilot Abhi Nandan Varthaman

Indie vinila Pákistán, že byl do akce zapojen nebo že umožňuje skupině působit na svém území. V úterý zaútočila ne místo, o němž byla přesvědčena, že tam působí Džaíš-e-Muhammad. [celá zpráva] O den později zaútočily pákistánské stroje na indickou část Kašmíru, Indové odpověděli, ale jeden jejich MiG-21 byl sestřelen. [celá zpráva]

Protože hrozila další eskalace střetů mezi dvěma jadernými mocnostmi zeměmi, které vedly už tři války, slíbil ve čtvrtek pákistánský premiér Imran Chán propustit pilota jako „mírové gesto“ vůči Indii.

Reklama

Výběr článků

Načítám