Hlavní obsah

Prezident Mali čelil pokusu o vraždu

Bamako

Prozatímní maliský prezident Assimi Goita přežil ve středu pokus o vraždu, oznámila agentura AFP. Podle ní se stal prezident terčem útoku nožem v mešitě v Bamaku, kde se účastnil modliteb u příležitosti začátku muslimského svátku oběti Íd al-Adhá. V Mali působí i čeští vojáci.

Foto: Profimedia.cz

Přislušníci maliských bezpečnostních sil odvádějí útočníka

Článek

Goita byl napaden poté, co se po modlitbě imám odebral před mešitu, kde měl podříznout ovci. Stráže prozatímní hlavu státu následně odvezly do kasáren.

„Nejméně jeden člověk se snažil na něj zaútočit nožem ve Velké mešitě v Bamaku. Prezident je živ a zdráv,” citovala AFP zdroj z úřadu prezidenta, podle nějž šlo o pokus o vraždu. Goita v televizi řekl, že je naprosto v pořádku.

Správce mešity Latus Toure řekl, že ve chvíli, kdy se imám chystal obětovat ovci, chtěl Goitu bodnout do zad mladý muž, zranil ale někoho jiného. Stráže pak útočníka přemohly.

Za rok budou čeští vojáci znovu velet misi v africkém Mali

Svět

Agentura AP s odvoláním na svědky napsala, že útočníci byli zřejmě dva, jeden měl nůž, druhý střelnou zbraň. Podle AP byl jeden člověk zraněn.

Plukovník Goita stál od loňského srpna za dvěma převraty v Mali a nyní má zemi vést do demokratických voleb, které se mají konat příští rok v únoru.

Goita je jedním z plukovníků, kteří svrhli loni v srpnu demokraticky zvoleného prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu. Po puči vznikla přechodná vláda, která měla zemi dovést k demokratickým volbám, Goita v ní zastával post viceprezidenta, letos v květnu však nechal zatknout prezidenta Baha Ndaweho a předsedu vlády Moctara Ouaneho za to, že ho neinformovali o personálních změnách v kabinetu. Poté, co oba politici na své úřady ve vězení rezignovali, byli propuštěni.

Goita v minulosti velel speciálním jednotkám a podle AFP se devět měsíců pohybuje jedině v doprovodu dobře vyzbrojených strážců.

Francie ukončí příští rok misi proti islámským radikálům v Africe

Svět

Nestabilní situace v zemi komplikuje boje proti islámským radikálům. Francouzský prezident Emmanuel Macron se letos rozhodl ukončit operace Barkhane v zemích Sahelu, které se účastní i příslušníci Armády ČR. Jedním z důvodů byly i převraty v Mali a Čadu, kde nakonec vojáci nepřímo podpořili pučistické vlády.

Barkhane má nahradit menší operace Takuba, do které by se měli zapojit také čeští vojáci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám