Hlavní obsah

Povstalci na severu Mali vyhlásili nezávislost, svět ji neuznal

Bamako
Aktualizováno

Separatističtí povstalci v Mali vyhlásili v pátek nezávislost nově vytvořeného "státu" Azavad v odlehlé oblasti Sahary na severu země. Oznámili to podle agentury AFP na svých internetových stránkách a prostřednictvím svých mluvčích ve francouzské televizi France 24. Francie a Africká unie nezávislost Azavadu odmítly.

Foto: Luc Gnago/Files , Reuters

Tuareg v Timbuktu

Článek

"Vyhlašujeme slavnostně ode dneška nezávislost Azavadu," řekl zástupce Maliské národní osvobozenecké armády (MNLA), který slíbil, že budou respektovat hranice se sousedními státy.

Separatističtí povstalci na severu země ve čtvrtek oznámili, že zastavují veškeré ozbrojené akce. Zároveň vyzvali mezinárodní společenství, aby poskytlo ochranu nově vytvořenému "státu" Azavad.

Povstalci z MNLA využili vojenského převratu v Mali a koncem minulého týdne vytlačili vládní síly z nejdůležitějších měst Kidal, Gao a Timbuktu. Fakticky nenarazili na odpor armády a Mali rozdělili na dvě části. Severní si zahrnuli do nového státu.

"Jednostranné vyhlášení nezávislosti, kterou neuznají africké státy, by nemělo smysl," zdůraznil francouzský ministr obrany Gérard Longuet. Podle ministra zahraničí Alaina Juppého sever Mali se v současnosti netěší tak důležitému rozvoji jako jih země a nynější vývoj by mohl vést v rámci národního dialogu k jisté formě autonomie.

Nezávislost byla odmítnuta

Africká unie a Francie později nezávislost Azavadu odmítly uznat. Mluvčí unie Jean Ping řekl, že vyhlášení nemá žádnou hodnotu. Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé výzvu Turaegů odmítl a uvedl, že Paříž ctí integritu Mali.

Ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová uvedla: "EU dala jasně najevo při krizi, že respektuje územní celistvost Mali".

Tuaregové ovšem nemají svůj stát a Charta OSN zaručuje národům právo na sebeurčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám