Hlavní obsah

Povodeň v Brisbane kulminovala, má první oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brisbane

Povodeň v australském Brisbane v noci na čtvrtek kulminovala. Hladina stejnojmenné řeky dosáhla výše 4,46 metru, což je méně než očekávaných 5,2 metru a méně než v roce 1974, kdy dosáhla výše 5,4 metru. První obětí vody ve městě je 24letý muž.

Článek

Australan se pokoušel zkontrolovat v noci otcův majetek. Proud ho však stáhl. Mrtvých Australanů je už 24 ale obětí může přibýt. Podle premiérky Queenslandu Anny Blighové, citované AP, je stále 43 lidí nezvěstných.

Ve městě Ipswich, které pomalu srůstá s Brisbane, voda vystoupala na 19,4 metru, o metr níž, než byly původní odhady. Před bahnitou vodou tak bylo ušetřeno asi 6000 domů. Zaplaveny jich byly více než 3000. [celá zpráva]

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Zaplavený obývák v domě v Brisbane

Přestože hladiny nedosáhly očekávané výše, škody jsou rozsáhlé. Potvrdila to i premiéra Queenslandu Anna Blighová: „Viděli jsem scény neuvěřitelné devastace a ničení, v některých předměstích jsou vidět jen střechy domů, celé továrny jsou zcela pod vodou.“

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pod vodou jsou průmyslové zóny a nádraží. Zavřené jsou mosty i ulice. „V některých místech to vypadá spíš jako ve válečné zóně,“ řekla Blighová.

"Stále je to velká povodeň, město je větší a má více obyvatel, pod vodou je mnoho částí, které v roce 1974 ani neexistovaly," dodala.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Obyvatelé Brisbane plují kolem zaplaveného domu.

K tomu, že hladina nedosáhla očekávané výše, přispěly především přehrady Wivenhoe a Somerset, které jí část zadržely.

Obavy ale panovaly z utržené tři sta metrů dlouhé betonové promenády, naštěstí říční policie zabránila tomu, aby zasáhla některý z mostů. Fakt, že se posouvala, ale svědčí o síle vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám