Hlavní obsah

Pouštní princezna Latífa je opět na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po třech letech strávených v domácím vězení je pouštní princezna opět na svobodě. Princezna Latífa, jedno z 30 dětí dubajského emíra a premiéra Spojených arabských emirátů Muhammada bin Rašída al-Maktúma, se objevila s přítelkyní v nákupním centru Emirates Mall, další snímek ji zachycuje na terase italské restaurace Bice Mara v Dubaji.

Foto: Profimedia.cz

Dubajská princezna Latífa

Článek

Fotografie byly zveřejněny na Instagramu Sioned Taylorové, bývalé důstojnice britského námořnictva a jedné z princezniných přítelkyň. „Princezna Latífa je na svobodě, venku ze svého domácího vězení,“ řekla Taylorová listu Daily Mail. „Už není hlídaná a může se potkávat se svými přáteli a vést v podstatě normální život,“ pokračovala. „Velmi doufáme, že se věci ubírají správným směrem, ale skutečnost, že již není držena proti své vůli, je velkým krokem správným směrem,“ dodala.

Latífa se pokoušela o útěk z Dubaje mnohokrát, některé zdroje uvádějí, že od svých 16 let. Nejdále se dostala v roce 2018, kdy odplula s pomocí Francouze Hervého Jauberta na jachtě. Po osmi dnech ji ale dostihlo speciální komando u břehů Indie a princeznu donutilo loď opustit. Soukromým letadlem se dostala opět do Dubaje a od té doby se neobjevovala na veřejnosti. Až letos v polovině února zveřejnila stanice BBC video, v němž Latífa popisuje svůj život od chvíle, co se pokusila utéct.

„Jsem ve vile. Jsem zajatkyní tohoto domu. Okna jsou zabarikádovaná, nesmím je otevřít. Venku stojí pět policistů a dvě policistky jsou uvnitř domu. Nesmím ven, abych se nadýchala čerstvého vzduchu,“ popisovala pětatřicetiletá Latífa. Její tvrzení ale nebylo možné ověřit. Ministerstvo zahraničí Spojených arabských emirátů v prohlášení oznámilo, že princezna žije doma s rodinou.

Dubaj si vytvořila image emirátu otevřeného světu. Otec princezny emír Muhammad bin Rašíd al-Maktúm investoval astronomické částky, aby svou zemi přeměnil v moderní místo oblíbené jak podnikateli, tak turisty. Temný stín na jeho počínání ale vrhá nejen osud princezny Latífy, ale také situace kolem jeho bývalé manželky, jordánské princezny Háji, která uprchla s dětmi do Londýna. Ta svého muže obvinila ze zastrašování a týrání.

Reklama

Výběr článků

Načítám