Hlavní obsah

Polní maršál Chalífa Haftar kandiduje na libyjského prezidenta

Tripolis

Polní maršál Chalífa Haftar, který v občanské válce v Libyi vedl jednotky na východě země, v úterý oficiálně oznámil kandidaturu do voleb hlavy státu, které jsou plánované na 24. prosince. Jako první kandidaturu minulý týden oznámil syn bývalého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího Sajf Islám Kaddáfí.

Foto: Handout, Reuters

Libyjský polní maršál Chalífa Haftar

Článek

„Kandiduji v prezidentských volbách nikoliv, protože bych usiloval o moc, ale abych vedl náš národ ke slávě, pokroku a prosperitě,“ uvedl Haftar podle AFP v projevu přenášeném televizí. „Volby jsou jedinou cestou z hluboké krize, ve které se naše země ocitla,“ dodal Haftar dle agentury Reuters.

Haftar vedl v roce 2011 za Arabského jara vzbouřence z východu země, kteří svrhli diktátora Muammara Kaddáfího, k čemuž výraznou měrou přispěly také útoky západních zemí na postavení libyjských vládních sil.

Haftar, který se v roce 1969 zapojil do puče, jenž vynesl k moci plukovníky Kaddáfího, se proti němu postavil v osmdesátých letech, když ho plukovník po  neúspěšném tažení do Čadu odepsal.

Krutý konec Kaddáfího Libyi nestabilizoval

Historie

Po pádu Kaddáfího se stal velitelem Libyjské národní armády, která na východě země, zejména v Benghází a pak i v Darná, tvrdě bojovala proti islámským radikálům.

Psancem se stal, když východolibyjský parlament odmítl uznat vládu národní jednoty, protože ho zbavila velení.

Libyjský maršál dobyl dva ropné přístavy, má podporu ruských komand

Svět

Haftar se pak s Libyjskou národní armádou (LNA) podporovanou Ruskem, Spojenými arabskými emiráty, Egyptem a Jordánskem pokusil ovládnout celou zemi. To se mu ale nepovedlo, protože na pomoc mezinárodně uznávané vládě Fáize Sarrádže přišlo Turecko, které jí i přes embargo na dodávku zbraní do země dodávalo obrněné transportéry a drony. Egypt zase neumožnil úplnou porážku Haftarových sil.

Egypt slíbil východu Libye pomoc proti „turecké invazi“, pohrozil ráznou akcí

Evropa

Na obou stranách konfliktu působí stovky žoldnéřů včetně ruských, syrských, súdánských a čadských.

V Libyi bojují stovky ruských žoldnéřů, potvrdila zpráva OSN

Svět

Klíčové volby v ohrožení

Kandidatury pro volby libyjského prezidenta lze podávat do 22. listopadu, pro parlamentní volby se registrace uzavřou 7. prosince, uvedla agentura AP. Podle ní ale nad konáním voleb ještě visí otazník. Minulý měsíc libyjská státní rada, jež plní funkci horní komory parlamentu, zamítla volební zákon, který předtím přijala dolní parlamentní komora.

Libye má za sebou roky chaosu, který pomohla ukončit loňská dohoda o příměří a letošní sjednocení institucí pod jednu vládu. Do letoška měla země dvě vlády, jež se opíraly o podporu různých států, a v jednu dobu byly vlády dokonce tři.

Zástupci libyjské společnosti na pařížské konferenci o Libyi minulý týden slíbili, že budou respektovat výsledek voleb bez ohledu na to, jaký bude.

Reklama

Výběr článků

Načítám