Hlavní obsah

Pohublý Kim nečekaně otevřeně přiznává: Máme potíže s nedostatkem potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na úvod plenárního zasedání ÚV Strany práce o záchraně ekonomiky varoval před možným nedostatkem potravin. Vyzval lid, aby se připravil na prodloužení omezení kvůli covidu. Ve středu to uvedla severokorejská tisková agentura KCNA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un na plenárním zasedání ÚV Strany práce označil situaci s potravinami v zemi za napjatouVideo: Reuters

 
Článek

„Situace u potravin pro lidi je napjatá poté, co zemědělský sektor selhal při plnění plánu produkce zrna kvůli škodám způsobeným loni tajfunem,“ řekl Kim.

Tajfuny napáchaly značné škody nejen na budovách, ale i na polích. [celá zpráva]

Kim vyzval k uplatnění kroků k minimalizaci dopadů přírodních katastrof. Označil je za klíč k dosažení letošních cílů. Na plenárním zasedání ÚV vyzval představitele strany, aby našli způsoby, jak zvýšit zemědělskou produkci. Strana se zavázala napřít veškeré své úsilí na oblast rolnictví, uvedla televize Al-Džazíra.

Kim Čong-un se Severokorejcům omluvil za těžkosti, ukázal novou mezikontinentální raketu

Svět

O nedostatku potravin mluvil Kim už v lednu, když připustil, že pětiletka selhala takřka ve všech sektorech kvůli nedostatku potravin a energie, způsobenému sankcemi, pandemií covidu a povodněmi. Nyní ale zdůraznil, že navzdory „nedobrým podmínkám“ průmyslová výroba stoupla oproti předchozímu roku o 25 procent.

Záznam potvrdil dojem z dřívějších fotografií, že Kim výrazně zhubl. Snímky vyvolaly okamžitě spekulace o jeho zdravotním stavu, i když není jasné, zda je změna diktátorova vzhledu důsledkem nemoci nebo cílené snahy bojovat s nadváhou.

Vůdce KLDR Kim Čong-un podle fotografií výrazně zhubl

Svět

Pokračuje boj s pandemií

Podle KCNA vůdce také „zadal státu úkol udržet dokonalý protiepidemický stát“, což naznačuje podle agentury AP, že KLDR prodlouží restriktivní opatření proti koronaviru navzdory ekonomickým potížím. KLDR dosud neoznámila žádný případ nákazy covidem, čemuž však málokdo věří vzhledem ke špatnému stavu severokorejského zdravotnictví a průchozí hranici s Čínou, která je stále hlavním partnerem KLDR.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při projevu na plenárním zasedání Ústředního výboru Strany práce.

Podle KCNA Kim vyzval k diskusi, jak se má Severní Korea vypořádat s „aktuální mezinárodní situací“. V projevu však nejmenoval nejen Jižní Koreu, ale ani USA. Předpokládalo se přitom, že současné plenární zasedání by mohlo už ukázat, jakou politiku zaujme Pchjongjang vůči nové americké administrativě Joea Bidena, který je mnohem rezervovanější vůči vedení „země jitřní svěžesti“, než byl jeho předchůdce Donald Trump.

Reklama

Výběr článků

Načítám