Hlavní obsah

Počet běženců pátý rok za sebou stoupl, je jich 68,5 miliónu

– Ženeva • Aktualizováno

Ve světě bylo loni kvůli válečným konfliktům, násilí a pronásledování na útěku 68,5 miliónu lidí, což je rekordní údaj pátý rok po sobě. Přes polovinu běženců tvoří děti a nezletilí. Oznámil to v úterý Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Foto: Reuters

Uprchlí Rohingové z Barmy v bangladéšském Cox’s Bazaaru

Článek

V roce 2016 UNHCR evidoval 65,6 miliónu běženců. Loni jich bylo skoro 68,5 miliónu, což znamená, že každý 110. člověk na planetě je uprchlík, vnitřní přesídlenec nebo žadatel o azyl.

Uprchlíků, kteří opustili vlast před konflikty a pronásledováním, bylo v roce 2017 25,4 miliónu, což je téměř o tři milióny více než v roce 2016. Více než pětina uprchlíků jsou Palestinci a nejvíce jich pochází z pěti zemí - 6,3 miliónu ze Sýrie, 2,6 miliónu z Afghánistánu, 2,47 miliónu z Jižního Súdánu, 1,2 miliónu z Barmy a 986 000 ze Somálska.

O 300 000, na 3,1 miliónu lidí, stoupl počet těch, kteří na konci loňského roku čekali na udělení statusu uprchlíka.

Ocitli jsme se v okamžiku, kdy je třeba nucenému přesídlování čelit jiným a globálnějším způsobem.
vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi

Klesl jen počet vnitřních vysídlenců, tedy lidí, kteří sice opustili své domovy, ale zůstali ve své zemi. Je jich 40 miliónů, což je méně, než bylo v roce předchozím. Nejvíce je jich v Sýrii, Kolumbii, Demokratické republice Kongo a Afghánistánu.

Velký podíl na vysokém počtu uprchlíků mají konflikty v Africe, zejména války v Jižním Súdánu a v Demokratické republice Kongo, a také útěk statisíců barmských Rohingů do Bangladéše.

Nových uprchlíků bylo loni mezi běženci 16,2 miliónu, což znamená, že denně z domovů ve světě prchá v průměru na 44 000 lidí.

Ze zprávy úřadu OSN také vyplývá, že 85 procent uprchlíků se zdržuje v rozvojových zemích, a to i v těch nejchudších. Není tedy pravda to, co si někteří myslí, totiž že uprchlickou krizí jsou postiženy rozvinuté země, napsala agentura Reuters. Většina jich není v táborech, ale ve městech.

„Ocitli jsme se v okamžiku, kdy je třeba nucenému přesídlování čelit jiným a globálnějším způsobem, tak aby státy a společenství nezůstaly v těchto situacích osamocené,” řekl vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

V Turecku je 3,5 miliónu běženců

Z pohledu absolutních čísel nejvíc uprchlíků přijalo Turecko, na jehož území je 3,5 miliónu běženců, hlavně Syřanů. Z pohledu poměru k domácí populaci je uprchlíky ale nejvíce zatížen Libanon.

Nejvíce žádostí o azyl dostaly Spojené státy s 331 700, následuje Německo, Itálie a Turecko, uvedla CNN.

UNHCR za alarmující považuje fakt, že 53 procent uprchlíků jsou děti a nezletilí, často se pohybující bez doprovodu rodičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám